OECD: SAD i Japan predvode oporavak u G7, eurozona zaostaje

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. ožujak 2013. u 16:28
Guliver/Thinkstock

Prognoze za skupinu sedam najvećih gospodarstva G7 napokon su poboljšane,

Sjedinjene Države i Japan predvode oporavak razvijenih gospodarstava, dok oporavak u tvrdoglavo krhkoj eurozoni zahtijeva smanjenje kamatnih stopa, upozorila je u četvrtak Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD).

Prognoze za skupinu sedam najvećih gospodarstva G7 napokon su poboljšane, iako je još uvijek prerano da vlade i središnje banke ukinu izvanredne mjere za podupiranje gospodarskog rasta, upozoravaju iz OECD-a.

Prema njihovim prognozama, ta će gospodarstva u prvom ovogodišnjem tromjesečju u prosjeku porasti 2,4 posto u odnosu na isto razdoblje lani, nakon što su se u prethodnom tromjesečju smanjila za 0,5 posto.U drugom tromjesečju rast bi trebao usporiti na 1,8 posto, procjenjuju u OECD-u. "Želimo reći da smo sada umjereno optimističniji. Svjedoci smo učvršćivanja rasta u SAD-u, zahvaljujući novim mjerama vidimo i snažniji rast u Japanu a isto vrijedi i za Njemačku", izjavio je glavni ekonomist OECD-a Pier Carlo Padoan. Današnja kraća verzija izvješća sadrži procjene tromjesečnog rasta za skupinu G7 a cjelovita će verzija biti objavljena u svibnju.

Najveće svjetsko gospodarstvo, SAD, predvodi skupinu, s procijenjenim rastom u prvom tromjesečju od 3,5 posto. U drugom tromjesečju trebao bi prema procjenama OECD-a usporiti na dva posto. Novim mjerama osnaženo japansko gospodarstvo trebalo bi porasti za 3,2 posto u prva tri ovogodišnja mjeseca, te za 2,2 posto u razdoblju od travnja do lipnja. Prognoze za najveća gospodarstva eurozone pokazuju pak velike razlike, pa bi najveće gospodarstvo, ono njemačko, trebalo porasti za 2,3 posto, nakon 0,6-postotnog pada u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju. U drugom tromjesečju rast bi trebao ubrzati na 2,6 posto.

Francuska bi trebala izaći iz recesije tek u drugom tromjesečju, kada bi trebala zabilježiti rast po stopi od 0,5 posto, dok se u slučaju Italije ne nazire svjetlo na kraju tunela do polovine ove godine. Stoga Europska središnja banka, s obzirom na nisku inflaciju, ima razloga dodatno sniziti ključne kamatne stope i možda treba i eksplicitno signalizirati svoje namjere za budućnost, ističe Padoan.

Komentirajte prvi

New Report

Close