Bračnim paru odšteta od 2 milijarde pala na 87 milijuna

Autor: Tomislav Pili , 29. srpanj 2019. u 14:11
Sporni herbicid/REUTERS

Bračnom paru iz Kalifornije Bayer mora isplatiti značajno manji iznos.

Bračni par kojem je američki sud dodijelio nevjerojatnih dvije milijarde dolara odštete zbog oboljenja izazvanih herbicidom Roundup ipak će se morati zadovoljiti daleko manjim iznosom.

Kako prenose agencije, Vrhovni sud Kalifornije donio je presudu kojom Bayer bračnom paru Pilliod mora isplatiti 86,7 milijuna dolara. Sud je prvostupanjsku odštetu ocijenio pretjeranom i neustavnom, ali je odbio Bayerov zahtjev za poništenjem presude.

Tužitelji sada moraju službeno prihvatiti dosuđeni iznos, a Bayer je u priopćenju naveo kako je presuda korak u pravom smjeru. Ipak, njemačka je kompanija najavila žalbu jer tvrdi kako presuda i odšteta nisu utemeljeni na dokazima iznesenima na sudu kako Roundup nije opasan za zdravlje, a što su, prema Bayerovim tvrdnjama, potvrdili i američki i europski zdravstveni regulatori.

Podsjetimo, Roundup sadrži glifosat, a Bayer se zbog njega suočio s više od 13.400 tužbi diljem Amerike. Tužitelji tvrde da su oboljeli od karcinoma uslijed višegodišnjeg korištenja tog sredstva za suzbijanje korova.

Inače, Roundup je originalno Monsantov proizvod kojeg je Bayer preuzeo prošle godine za 63 milijarde dolara. Oboljeli u tužbama tvrde kako je Monsanto godinama znao za kancerogenost Roundupa, ali je to zataškao u suradnji s dijelom znanstvene zajednice i zdravstvenih institucija. Bayer je odbacio takve tvrdnje.

Komentirajte prvi

New Report

Close