Odsad slobodna trgovina s Japanom

Autor: Darko Bičak , 12. prosinac 2018. u 21:59
Izvjestitelj za EP Pedro Silva Pereira PD

Europski parlament odobrio najveći bilateralni sporazum ikad dogovoren od EU.

Europski parlament (EP) prihvatio je jučer ugovor EU i Japana, a što je najveći bilateralni trgovinski sporazum ikad dogovoren od strane EU. Ovaj sporazum ukinut će gotovo sve carine čija godišnja vrijednost za EU kompanije doseže oko milijardu eura.

Kako ističu u Strasbourgu, riječ je o ugovoru koji šalje jasnu poruku potpore pravednoj i otvorenoj trgovinu temeljenoj na pravilima u razdoblju sve većih protekcionističkih izazova. Sporazum štiti najosjetljivije sektore u EU, poput proizvodnje riže, ali istodobno omogućuje trenutačno ili postupno ukidanje svih carina na vino, govedinu, svinjetinu, tjesteninu, čokoladu i kekse. Osigurana je zaštita za 205 europskih proizvoda s oznakama zemljopisnog podrijetla kako bi se i na taj način pomoglo malim i srednjim tvrtkama koje ostvaruju čak 78 % EU izvoza u Japan. EP je pozvao Europsku komisiju da uspostavi kontaktne točke za te kompanije kako bi što prije mogle iskoristiti prednosti sporazuma. Japan će europskoj konkurenciji otvoriti pristup tržištu nabave u gospodarski važnom željezničkom sektoru te u javnoj nabavi u velikim gradovima. e-trgovina, međunarodni pomorski prijevoz i poštanske usluge također će se liberalizirati. Europski parlament pozdravio je visoku razinu zaštite okoliša i radnih prava, te obveze povezane s Pariškim klimatskim sporazumom.

Zastupnici su istaknuli kako očekuju od Japana ratifikaciju svih važnih konvencija Međunarodne organizacije rada. Za sporazum je bilo 474 zastupnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close