Odobrili ugovor: Povećanje plaća za više od 40 posto

Autor: Poslovni.hr , 22. kolovoz 2023. u 10:55
Foto: Pixabay

Ugovor također uključuje više beneficija za godišnji odmor, priopćio je sindikat.

Piloti “American Airlinesa” odobrili su novi ugovor po kojem će njihove plaće biti povećane za oko 41 posto tijekom četiri godine, priopćio je sindikat pilota. Sindikat je naveo da je 73 posto pilota glasalo za četverogodišnji ugovor koji je procijenjen na 9,6 milijardi dolara, piše AP, a prenosi B92.

Ugovor također uključuje više beneficija za godišnji odmor, priopćio je sindikat. Ugovori o radu u avio industriji u SAD ne ističu, to je dio federalnog zakona koji je osmišljen da štrajkove učini gotovo nemogućim.

Umjesto toga, ugovori postaju otvoreni za promjene ili se “popravljaju”, a pregovaranje o sljedećem ugovoru za američke pilote moglo bi početi već u studenom 2026. godine.


Predsjednik sindikata Ed Sicher, rekao je da piloti zaslužuju dobiti odgovarajuću naknadu za ogromnu odgovornost koju preuzimaju svakim letom.

“American Airlines” ima oko 15.000 pilota, a kompanija sa sjedištem u američkoj državi Teksas zaradila je 1,3 milijarde dolara samo u drugom tromjesečju ove godine, čemu je pomogla velika prodaja karata, rekordni prihod i pad cijene goriva za avione.

Piloti “American Airlinesa” odbili su ponudu za plaće prošlog studenog, a postigli su još jedan sporazum krajem srpnja o kojem su ponovo pregovarali da bi se uskladio s boljim dogovorom za pilote “United Airlinesa”.

Piloti kompanije “Southwest Airlines” i dalje pregovaraju o plaćama.

Komentirajte prvi

New Report

Close