Odmjeravanje mišića došlo do ruba trgovinskog rata

Autor: Tomislav Pili , 17. lipanj 2018. u 22:00
Kina je i prije službene objave iz Washingtona najavila da će odmah krenuti u odmazdu/Fotolia

Novim carinama proširena je lista 1300 tehnoloških proizvoda kojim Amerika kažnjava Kinu zbog krađe intelektualnog vlasništva.

Trgovinske tenzije između dva najveća svjetska gospodarstva u petak su zaoštrene za još jedan stupanj. Američka administracija proširila je listu 1300 proizvoda objavljenu u proljeće koje će cariniti stopom od 25 posto.

Time je carinama opterećen kineski izvoz u Ameriku vrijedan dodatnih 50 milijardi dolara. Kao i postojeća lista koja je ciljala tehnološke proizvode  – jer carine su uvedene zbog navodne kineske krađe intelektualnog vlasništva – i proširena lista cilja na proizvode iz plana kojim azijska sila želi globalno dominirati u 10 tehnoloških sektora, poput robotike. Kako prenose agencije, carine će biti uvedene u nekoliko tranši.

 

Brkić

Nevjerojatno mi je da američko gospodarstvo može biti bolje s protekcionističkim mjerama.

Naravno, Peking je i prije službene objave iz Washingtona najavio kako se neće libiti posegnuti za protumjerama. "Ako SAD uvede jednostrane i protekcionističke mjere koje štete kineskim interesima, odmah ćemo odgovoriti koristeći potrebne mjere", priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova. Iako je nesumnjivo da su kinesko-američki trgovinski odnosi sve lošiji, profesor međunarodnih ekonomskih odnosa na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti Luka Brkić smatra kako ipak neće doći do trgovinskog rata u klasičnom poimanju.

"Vjerujem da se još uvijek radi o odmjeravanju mišića. Iako je u politici sve moguće, naprosto mi je nevjerojatno da bi se u   SAD-u mogla stvoriti situacija u kojoj je američkom gospodarstvu bolje s protekcionističkim mjerama. One mogu pomoći pojedinim sektorima, ali ne mogu biti dobre za cijelo gospodarstvo", kaže Brkić. Na pitanje ugrožava li predsjednik Trump ovime i mirovni proces sa Sjevernom Korejom s obzirom da Kina ima ključni utjecaj na tu državu, Brkić kaže kako je to "slaba karta u tom pokeru" koju Kina vjerojatno neće izigrati.

"Sjeverna Koreja na neki je način žrtva odnosa Zapada sa Kinom i Rusijom. No, već je učinjen veliki iskorak sastankom Trumpa i Kima. Kina će se vjerojatno radije odlučiti na ekonomske protumjere", smatra Brkić.

Komentirajte prvi

New Report

Close