Odmaralište i tri hotela za 6,7 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 24. siječanj 2018. u 13:47
Pohorje, Foto: Thinkstock

Sada se hoteli iznajmljuju mariborskoj kompaniji Terme Maribor, koja je u većinskom vlasništvu ruske grupe Gazprom.

Nakon prošlogodišnjeg neuspjelog pokušaja, slovenska banka za upravljanje potraživanjima (DUTB) počela je postupak ponovne prodaje nekretnina na Mariborskom Pohorju.

Riječ je o Hotelu Arena, Hotelu Bolfenk, Hotelu Videc i odmaralištu Pohorske terase s 30 apartmana. Mogući kupci mogu podnijeti ponude do sredine ožujka, piše Dnevnik. Na objavu natječaja za prodaju hotela u "lošoj banci" odlučili su se jer postoji zanimanje za njihovu kupnju, kako iz Slovenije, tako i iz inozemstva, doznaje ljubljanski list iz neslužbenih izvora. DUTB je nedavno objasnio da se postupci prodaje imovine pokreću ako se, između ostalog, pojave zainteresirani za njihovu kupnju.

Neriješeni spor oko žičara
Hoteli Arena, Bolfenk i Videc prešli su u vlasništvu DUTB-a nešto prije nego što je ŠC Pohorje završio u stečaju 2014. godine. Sada te hotele iznajmljuju mariborskoj kompaniji Terme Maribor, koja je u većinskom vlasništvu ruske grupe Gazprom. U Termama Maribor, koje već posjeduju neke mariborske hotele, ranije su pokazali zanimanje za kupnju hotela na Mariborskom Pohorju, gdje se održava i poznato skijaško natjecanja Svjetskog kupa za skijašice Zlatna lisica.

Web stranica DUTB-a navodi da se hotel Arena procjenjuje na 3 milijuna eura (bez poreza), Bolfenk na 1,2 milijuna eura i Videc na milijun eura. Novo odmaralište Pohorske terase, izgrađen od strane propale tvrtke MTB, koje se nalazi u neposrednoj blizini skijališta, procjenjuje se na 1,49 milijuna eura. Moguće promjene vlasnika hotela na Pohorju u Općini Maribor ne žele komentirati. Općina je nakon kolapsa ŠC Pohorja zatražila izlučno pravo na većinu žičara i ski-liftova na Pohorju, da bi ih iz zatim predala na upravljanje komunalnom poduzeću Marprom.

Prema objašnjenju stečajnog upravitelja ŠC Pohorje Drage Dubrovskog, takav scenarij moguć je prema Zakonu o žičarama za prijevoz osoba. To osigurava da žičare u slučaju stečaja ne postaju dio stečajne mase koncesionara, već pripadaju davatelju licencije, u ovom slučaju Općini Maribor. Međutim, tada se zakompliciralo, navodi Dnevnik. Dugoročna tripartitni pregovori između Općine Maribor, DUTB-a i stečajnog upravitelja ŠC Pohorje na početku prošle godine su propali.

Neposredno prije potpisivanja ugovora, prema kojem je Općina Maribor morala platiti sedam milijuna eura za infrastrukturu žičare, u općini su promijenili mišljenje. Pokrenut je sudski postupak u kojem sud procjenjuje otkupnu cijenu žičara, ukupno 5 sjedežnica, 12 vučnica te jedne kabinske žičara. Skijalište ukupno broji 33 km uređenih staza, a uređeno je i 20 km staza za skijaško trčanje. U slučaju nedostatka snijega, snježni topovi osigurat će najmanje 100 skijaških dana.

Nova dražba u veljači
Prema obješnjenju iz Općine Maribor s DUTB-om su se pokušali dogovoriti izvan suda, ali nije postignut dogovor jer je stav općine da knjigovodstvena vrijednost nije mjerodavna za određivanje primjerene naknade za žičare. "Najnovije procjene tržišne vrijednosti žičara toliko odstupaju od vrijednosti koju smo dobili da na takvu nešto nikako nismo bili spremni pristati niti to možemo prihvatiti", rekli su u Općini Maribor, dodajući da se nadaju povoljnom financijskom raspletu, budući da bi iznos za infrastrukturu žičara trebao biti podmiren iz općinskog proračuna.

Sljedeći mjesec Dubrovski inače namjerava provesti četvrtu javnu dražbu zemljišta i žičara u Areškom Pohorju, koje su nakon stečaja SC Pohorje preostali dio stečajne mase bankrotirane tvrtke. Početna cijena iznosit će pet milijuna eura, a na posljednjoj prodaji iznosila je 6,8 milijuna. 

Zimski turizam

Novi vlasnici slovenskih skijališta
Vlasništvo nad slovenskim skijalištima doživjelo je velike promjene za kratko vrijeme. Vogel je preko tvrtke RRC kupila kompanija Terra Australis, u vlasništvu Anthonyja Tomazina. Golte je od Rudnika Velenje preuzela tvrtka Sicom Invest u vlasništvu Sandija Brezovnika. Skijalište Cerkno od Certe je kupila kompanija Postojnska jama u vlasništvu Marjana Batagelja. Od preostalih skijališta, novog vlasnika prvi će dobiti RTC Krvavec kojeg kupuje poduzetnik Janez Janša.

Komentirajte prvi

New Report

Close