Odluka Pentagona naljutila Amazon

Autor: Tomislav Pili , 29. listopad 2019. u 22:00
AWS donosi 13 posto ukupnim Amazonovim prihodima/REUTERS

Iako je slovio za favorita, Amazon nije odabran za pružatelja usluga računalstva ‘u oblaku’.

Amazon neće nijemo promatrati kako mu izmiče golemi ugovor s američkim ministarstvom obrane, a prvi pravni potezi mogli bi biti povučeni već idućeg tjedna, piše Reuters pozivajući se na upućene izvore.

Krajem prošloga tjedna Pentagon je Microsoftu dodijelio 10-godišnji ugovor vrijedan 10 milijardi dolara za pružanje usluga računalstva "u oblaku". Ishod natječaja na kojem su još sudjelovali Oracle i IBM donekle je iznenadio  tamošnju tehnološku scenu s obzirom da je Amazonova podružnica za računalstvo "u oblaku", Amazon Web Services (AWS), slovila za favorita. Ipak, valja podsjetiti kako je Amazon i njegov osnivač Jeff Bezos "na piku" predsjednika Donalda Trumpa od samog početka njegova mandata u Bijeloj kući.

Razlog je Bezosovo vlasništvo nad listom Washington Post, žestokim kritičarem Trumpovih političkih poteza. Prema tvrdnjama Reutersovih izvora, kompanija se namjerava žaliti na natječaj. Američki pravni stručnjaci ocjenjuju kako Amazon ima dvije opcije. Prva – i manje vjerojatna – jest upućivanje žalbe izravno ministarstvu obrane. Druga je opcija obraćanje revizijskom uredu američke vlade (GAO). U tom slučaju kompanija ima tri dana da zatraži pojašnjenje od vlade zašto njegova ponuda nije prošla na natječaju te na koji su način ponude vrednovane.

Nakon očitovanja vlade, u idućih pet dana treba uputiti pritužbu GAO-u, pojašnjava odvjetnik Michael Hordell. GAO ima tri mjeseca za odgovor, a ako neće biti zadovoljan odgovorom, Amazon se može obratiti saveznom sudu. Pravna bitka u koju Amazon kreće s jedne je strane razumljiva s obzirom da poslovi s državom tehnološkim kompanijama pružaju golemi izvor prihoda. Naime, vlada u fiskalnoj 2020. namjerava na nabavku informatičke opreme i usluga utrošiti 90 milijardi dolara.

Pružanje usluga računalstva "u oblaku" za američku vojsku jedno je od najzvučnijih, pa ne treba čuditi što je vrijednost dionica Microsofta u ponedjeljak skočila preko tri posto na rekordnih 145,67 dolara. AWS trenutno drži 32 posto tržišta računalstva "u oblaku" dok Microsoftov Azure ima 18 posto udjela, pokazuju podaci tvrtke Canalys. Međutim, taj segment poslovanja postao je vodeći izvor prihoda za obje kompanije, iako u različitim udjelima.

Dok AWS doprinosi sa 13 posto ukupnim Amazonovim prihodima, Azure sudjeluje s čak 33 posto u Microsoftovim prihodima. Američki financijski analitičari ocjenjuju kako je Microsoft ovime ostvario značajnu pobjedu nad Amazonom. Kako kaže Greg Moskowitz, analitičar Mizuha, činjenica da je Azure izabran kao samostalni pružatelj usluga Pentagonu u tako važnom projektu svjedoči koliko je daleko Microsoft otišao u posljednjih nekoliko godina.

Stoga je Moskowitz povisio ciljanu cijenu Microsoftove dionice za osam dolara, na 160 dolara. Dok čeka ishod žalbenog postupka u sporu s Pentagonom, Amazonu ostaje da se fokusira na novi ugovor sa Središnjom obavještajnom agencijom (CIA). Podsjetimo, kompanija već surađuje s CIA-om, a taj je ugovor vrijedan 600 milijuna dolara.  

Komentirajte prvi

New Report

Close