Odlučili građanima ponuditi cijepljenje i u šoping centrima te na tržnicama

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. travanj 2021. u 15:08
FOTO: Pixabay

Centri za cijepljenje postavljeni su u nekoliko najvećih trgovačkih centara i tržnica u velikim gradovima, omogućujući posjetiteljima da se cijepe bez najave te, ako nema reda, da to obave u manje od sat vremena. 

Kazahstan je ubrzao svoje cijepljenje stanovnika postavljajući točke u trgovačkim centrima i tržnicama kako bi se tamo cijepio svatko stariji od 18 godina.

Ta srednjoazijska država, koja je imala nešto više od 4 tisuće umrlih od covida-19, bori se s novim valom zaraze.

Pjotr, 65-godišnji umirovljenik koji živi blizu trgovačkog centra, odlučio se cijepiti i jednostavno se priključio redu, piše Reuters.

„Išao sam na kavu nakon svog jutarnjeg trčanja, a čini se da se tu može i cijepiti“, rekao je i dodao kako je to „praktično“.

Cilj kazahstanskih vlasti je da što više olakšaju proces cijepljenja.

Centri za cijepljenje postavljeni su u nekoliko najvećih trgovačkih centara i tržnica u velikim gradovima, omogućujući posjetiteljima da se cijepe bez najave te, ako nema reda, da to obave u manje od sat vremena.

Cijepiti se može od osam ujutro, a medicinsko osoblje kazalo je kako mnogi dolaze to učiniti prije posla. Ruski Sputnjik V daje se besplatno, čak i strancima koji rade u državi.

Sergej, 40-godišnji ruski državljanin, za Reuters je rekao da je bio sretan kad je shvatio da se i on može cijepiti u Kazahstanu.

„Cijeli sam ‘lockdown’ proveo doma, strahujući od izlaska“, kazao je.

Prema podacima tvrtke koja upravlja trgovačkim centrom Mega Alma-Ata, najvećim u gradu, od otvaranja prošli vikend se dnevno cijepe stotine posjetitelja.

U toj naftom bogatoj bivšoj sovjetskoj republici koja broji 19 milijuna stanovnika dosad se Sputnjikom V cijepilo više od pola milijuna ljudi, pokazuju službeni podaci. Obje doze dobilo je 108 tisuća ljudi.

Kazahstan je od početka pandemije imao 330 tisuća slučajeva koronavirusa, a najviši dnevni broj bio je 10. travnja, kad je bilo 2842 novih slučajeva.

U državi su neke restriktivne mjere i dalje na snazi, poput škole putem interneta, dok su trgovine, kafići i restorani otvoreni a uslužni sektor bilježi pozitivan rast od veljače.

Međunarodni monetarni fond je ovaj mjesec povećao izglede kazahstanskog ekonomskog rasta, s 3 posto na 3,2, navodeći rano cijepljenje kao faktor koji je tome doprinio.

Komentirajte prvi

New Report

Close