Odlazi 2000 liječnika i sestara godišnje

Autor: Poslovni dnevnik , 04. svibanj 2017. u 16:29
Ministarstvo zdravlja ove godine zaposlit će 2010 zdravstvenih radnika/Davor Javorović/PIXSELL

Srpski zdravstveni radnici nezadovoljni niskim plaćama, neplaćenim radom i slabim mogućnostima napredovanja posao traže najviše u Njemačkoj, ali i u Kataru i Saudijskoj Arabiji.

Zdravstveni radnici svakodnevno odlaze iz Srbije, a pretpostavlja se da njih nešto manje od 2000 godišnje napusti zemlju, među kojima prednjače najbolji.

 To piše Vojvođanski analitičko-istraživački centar (VOICE), objašnjavajući da odlaze najviše u Njemačku, a rezultati su dobiveni pomoću podataka sindikata i komore liječnika i medicinskih sestara. S druge strane, prema planu Ministarstva zdravlja, ove godine će nakon natječaja koji će biti objavljen do 15. svibnja biti zaposleno 2010 zdravstvenih radnika, od čega 631 liječnik.  Ranka Ješić, predsjednica vojvođanskog ogranka Komore medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara Srbije, upozorila je da dosta zdravstvenih radnika odlazi i na Bliski istok, u Katar ili Saudijsku Arabiju, ali da odlazak u Njemačku "ima razmjere egzodusa".

Prema njenim riječima, medicinske sestre i tehničari odlaze zbog plaća od 35.000 dinara (oko 2120 kuna), neplaćenih dežurstava i prekovremenog rada, te nemogućnost napredovanja u poslu.  "Tamo nema nepotizma političkih stranaka, oni tamo vrlo brzo napreduju, nijedan radni sat nije im zakinut i ne može se dogoditi da jedna sestra radi sa 40 pacijenata", rekla je Ješić. Dodala je da je Njemačkoj potrebno oko 10.000 medicinskih sestara, a oni koji dođu mogu sa sobom dovesti i cijele obitelji. 

Komentirajte prvi

New Report

Close