Odašiljači stavili na kušnju pakt Renzi-Berlusconi

Autor: Tomislav Pili , 02. ožujak 2015. u 22:00
Premijer Matteo Renzi sklopio je lani savez s Berlusconijem/REUTERS

Prodaju Rai Waya baš Mediasetu kritičari vide kao zalog da Renzijeva vlada i dalje održi krhku većinu u parlamentu.

Privatizacija Rai Waya, kompanije za odašiljače i veze talijanske državne televizije Rai potakla je i pitanja o neformalnim političkim vezama premijera Mattea Renzija i kontroverznog biznismena i bivšeg premijera Silvija Berlusconija.

Priča se zakotrljala prije nekoliko dana kada je najveća privatna talijanska medijska kompanija Mediaset – u Berlusconijevu vlasništvu – objavila kako želi kupiti većinski udjel u Rai Wayu. Za većinski paket dionica Mediasetova kompanija EI Towers, a koja se također bavi odašiljačima, navodno je spremna isplatiti 1,2 milijarde eura, navodi Reuters. Podsjetimo, Rai Way, najveći operater odašiljača u Italiji, u paketu je državnih kompanija koje vlada u Rimu namjerava privatizirati kako bi istopila golem javni dug od 2000 milijardi eura. Ako EI Towers preuzme Rai Way, bio bi stvoren praktično monopolist na području televizijskih i radijskih odašiljača u Italiji. No, do toga neće doći, ako je suditi po riječima ministra gospodarstva Pier Carla Padoana.

 

2000mlrd.

eura iznosi javni dug Italije koji se želi smanjiti privatizacijom

U izjavi za nedjeljno izdanje dnevnika Corriere della Sera ministar Padoan je kazao kako će država zadržati 51 posto vlasništva u Rai Wayu iz strateških razloga. Trenutno država, točnije ministarstvo financija, drži dvije trećine udjela u Rai Wayu kroz Rai. Udjel koji je ponuđen jedini je oko kojeg se može pregovarati, dodao je Padoan. Također je opovrgnuo kako postoje planovi integracije Rai Waya s EI Towersom ili Inwitom, bežičnim operaterom Telecom Italie.

No, samu najavu Mediaseta da želi kupiti Rai Way na nož su dočekali oponenti i kritičari premijera Mattea Renzija tvrdivši kako cijeli slučaj ima političku pozadinu o kojoj možda ovisi sudbina njegove vlade. Naime, poznato je da Silvio Berlusconi i Matteo Renzi imaju od prošle godine sklopljen neformalni politički pakt prema kojem 70 zastupnika oporbene Berlusconijeve stranke Forza Italia podržava Renzijevu koalicijsku vladu s krhkom parlamentarnom većinom. Prodaju Rai Waya baš Mediasetu kritičari vide kao Renzijevo vraćanje usluge Berlusconiju i zalog za nastavak takve političke suradnje. 

Komentirajte prvi

New Report

Close