Novi vlasnik iz jedne od najpoznatijih slovenskih kompanija izvukao najmanje 50 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 02. srpanj 2018. u 07:54
Foto: Getty Images

U razdoblju od 2015. do prošle godine, Radenska je jedinom vlasniku isplatila 8,6 milijuna eura bruto dividende, što je približno jednako ostvarenoj dobiti.

Radenska, jedna od najpoznatijih slovenskih kompanija, dugo je bila zlatni rudnik za poslovni sustav Pivovarne Laško, danas novac iz Radenske ide u Češku. Novi vlasnik koristi za kupnju vlastitih dionica i druge financijske operacije kako bi nadoknadio troškove preuzimanja, piše portal Siol.net.

Prema analizi portala, Kofola je od 2015. godine do danas iz Radenske izvukla najmanje 50 milijuna eura, što je više od 72 posto od kupoprodajne cijene za slovensku kompaniju, koja je iznosila 69 milijuna eura.

Kupuju dionice Kofole

Prije svega, u razdoblju od 2015. do prošle godine, Radenska je jedinom vlasniku isplatila 8,6 milijuna eura bruto dividende, što je približno jednako ostvarenoj dobiti. Prema lanjskim rezultatima, Kofola će ove godine dobiti još najmanje tri milijuna eura. Također, krajem rujna 2016. godine Kofola je donijela odluku o smanjenju temeljnog kapitala Radenske. Isplatila si je 21 milijun eura koja je slovenska kompanija imala na računu. Usto, Radenska je lani morala kupiti veći paket dionica Kofole koje Česi namjeravaju dati za nagradu svoji vodećim menadžerima. Za pet posto dionica Kofole Radenska je platila više od 18 milijuna eura, što je preko tri puta više od prošlogodišnje dobiti.

 

69 milijuna

eura platila je češka Kofola za Radensku 2014. godine

“Radenska nema kredita, a u to vrijeme je imala previše novca na računu. U potrazi za mogućnostima ulaganja kupovina dionice Kofole činile se kao vrlo prikladna prilika s minimalnim rizikim”, rečeno je iz Kofole Siol.netu. Prema tom objašnjenju, njihove dionice za Radensku su dugoročno ulaganje, koje će donijeti 3-postotnu dividendu. No u međuvremenu vrijednost dionica Kofole na burzi u Pragu pala je za gotovo trećinu, čime je Radenska izgubila više od pet milijuna eura.

Rast prodaje u Hrvatskoj

Pri tome nisu poštovane transferne cijene između Radenske i tvrtki iz grupe Kofola, dok njihov međusobni poslovi rastu. Godine 2016. Radenska je od povezanih tvrtki kupila robu vrijednu 2,2 milijuna eura.

Na taj način Česi iskorištavaju sve bolje rezultate Radenske, objašnjava Siol.net. Prošle godine je čisti prihod od prodaje porastao za devet posto, na nešto manje od 37 milijuna eura.

Troškovi poslovanja povećali su se znatno manje, tako da su ostvarili nešto manje od 5 milijuna eura čiste dobiti. Istodobno, Radenska, koja zapošljava 225 ljudi, širi se u regiji. Od Podravke 2015. godini kupila je punionicu mineralne vode i bezalkoholnih pića Studenac iz Lipika, što je platila više od šest milijuna eura.

 

21 milijun

eura manji je temeljni kapital Radenske, koliko je Kofola uzela s računa Slovenaca

Uspješno poslovanje i snažan novčani tijek, kojim može brzo nadoknaditi otkupnu cijenu od ključne je važnosti za Kofolu jer ima velike probleme na drugim tržištima, posebno u Poljskoj, objašnjava Siol.net.

Prošle godine, grupa je jedva zadržala obujam prihoda od prodaje na nešto manje od sedam milijardi kruna (268 milijuna eura). No to je uglavnom zbog dobrih rezultata na najperspektivnijem tržištu, Adriatic regiji koja uključuje Sloveniju i Hrvatsku.

 

Obitelj Samaras traži veću dividendu

Kofola se našla pod velikim pritiskom dioničara koji zahtijevaju višu dividendu. Najglasnija je obitelj Samaras, koja je preporodila Kofolu i odvela je na put stare slave, a kontrolira 68% kompanije. Na nedavnoj skupštini odbacila je prijedlog uprave i glasala za 20 posto veću dividendu. U Kofoli su prvobitno željeli dioničarima isplatiti 11,5 milijuna eura, što je jednako kao i prošle godine, ali više nego 2016. Kofola je ranije tvrdila da dioničarima namjerava isplatiti 30 posto godišnje dobiti.

U prvom tromjesečju ove godine grupa Kofola je povećala prihod za 6,7 posto na 56,45 milijuna eura. Bruto dobit iz poslovanja porasla je za nešto više od 23 posto na 3,83 milijuna eura. Prodaja u Sloveniji i Hrvatskoj porasla je za 17,2 posto. U Hrvatskoj je grupa ostvarila visok rast od 10%.

Kako bi nam omogućili da se nastavimo baviti kvalitetnim poslovnim novinarstvom i ostanemo mjesto na kojem se piše i čita o uspjesima ali i problemima svih dionika hrvatske gospodarske scene pozivamo vas da se pretplatite na naša izdanja  Sve što treba je pratiti ovaj link ili javiti se na mail: pretplata@poslovni.hr ili nazvati telefon: 01/6431700

Komentari (1)
Pogledajte sve

Nista cudno.

New Report

Close