Od ožujka napokon kraj ruske nafte u Bugarskoj?

Autor: Jerko Zlatar , 25. veljača 2024. u 22:00
Lukoil prodaje rafineriju u Burgasu bugarskoj tvrtki Insa Oil/Shutterstock

Europska komisija odobrila je Bugarskoj izuzeće od primjene embarga na uvoz ruske nafte uvedenog 2022. zbog specifične geografske izloženosti te zemlje.

Rafinerija nafte Neftohim u Burgasu, najveća na Balkanu, umjesto ruskog Lukoila najvjerojatnije će dobiti novog vlasnika – bugarsku tvrtku Insa Oil, u vlasništvu bugarskog biznismena Georgija Samuilova.

Ta tvrtka nedavno je osigurala zajam od 100 milijuna eura od Međunarodne banke za obnovu i razvitak (IBRD), u iznosu od 100 milijuna eura, kako bi se natjecala za kupnju rafinerije u Burgasu. Bugarski parlament u siječnju je jednoglasno glasovao za usvajanje nacrta zakona u prvom i u drugom čitanju kojim se zabranjuje izvoz goriva proizvedenog iz ruske nafte od 1. siječnja 2024., kao i prerada nafte podrijetlom iz te zemlje u najvećoj rafineriji nafte u Bugarskoj, Lukoil Neftochim Burgas, od početka ožujka ove godine.

Europska komisija odobrila je Bugarskoj izuzeće od primjene embarga na uvoz ruske nafte uvedenog 2022. zbog specifične geografske izloženosti te zemlje. Prema važećem zakonodavstvu, izuzeće je trebalo biti opozvano početkom listopada 2024.

Insa Oil osnovao je sredinom lipnja prošle godine Insa Oil Inc S.A, ‘joint venture’ u ravnopravnom vlasništvu s američkim energetskim investicijskim fondom Focal Point Energy, s ciljem povećanja udjela na tržištima jugoistočne Europe i postupnog prelaska na plasman čistih energetskih proizvoda u čitavoj regiji.

Kao dio zajedničkog ulaganja, Focal Point Energy će podržati razvoj novog plana proizvodnje bioetanola, uz postojeću bugarsku rafineriju Insa Oil u Plovdivu. Cilj je i razvoj održivih energetskih projekata bez emisija CO2, ne samo kako bi se pokrile potrebe bugarskog tržišta, već i kako bi se ušlo na šire regionalno tržište zelene energije.

INSA Oil trenutno posjeduje svega 16 benzinskih crpki u Bugarskoj, većinom u Plovidivu. Također, uz rafineriju u Belozemu, Insta Oil ima i baze za opskrbu u Ruseu i Burgasu pa upućeni smatraju da se može očekivati kupnja lanca benzinskih crpki u regiji.

Komentirajte prvi

New Report

Close