Od novog kormilara Nokije dioničari očekuju radikalno ‘pospremanje’ kompanije

Autor: Tomislav Pili , 24. kolovoz 2020. u 22:00
Pekka Lundmark došao je u Nokiju 1990., a otišao 2000. /REUTERS

Dio investitora smatra da bi trebalo napustiti proizvodnju i fokusirati se samo na softver, a dio vjeruje da je rješenje u izravnoj prodaji internih mreža kompanijama.

Nekadašnji finski tehnološki ponos, Nokiju, u svjetliju budućnost bi trebao odvesti čovjek koji je u kompaniju došao u vrijeme njezina najvećeg procvata.

Pekka Lundmark preuzeo je dužnost glavnog izvršnog direktora ovog mjeseca, a zadatak mu je ispraviti pogreške prijašnjeg šefa Rajeeva Surija koji nije uspio iskoristiti geopolitičke tenzije između Kine i SAD-a i Huaweiju preoteti dio kolača u 5G mrežama.

Osim Lundmarka, promjene u vodstvu kompaniju uključuju i novu predsjednicu Sari Baldauf koja dolazi nakon što je Risto Siilasmaa dao ostavku te novog financijskog direktora Marca Wirena.

Iščekivani zaokret

Kako piše Financial Times, finska poslovna javnost od ovog trojca željno iščekuje zaokret u Nokijinu poslovanju, nakon razočaravajuće prošle godine. Naime, vječni Nokijin rival – švedski Ericsson – nadmašio je finsku kompaniju po rastu prodaje, a to je uspjelo čak i lideru u branši, kineskom Huaweiju, unatoč bremenu američkih sankcija i zabrani pristupa tehnologiji kompanija iz SAD-a.

Podsjetimo, zbog optužbi Washingtona da Huaweijevu opremu koristi kineska obavještajna služba, američka administracija lobira kod saveznika da prilikom izgradnje 5G mreža koriste zapadnu tehnologiju.

Charly Salonius-Pasternak, analitičar Finskog instituta za međunarodne odnose, ističe za FT kako mu nije jasno kako je Nokijina uprava uspjela tako sporo monetizirati tu situaciju. “Američka vlada poručila je Ericssonu i Nokiji da će od njih kupovati sve što imaju. Kako ne uspijete zaraditi novac od toga?”, pita se Salonius-Pasternak.

24

milijarde eura trenutno na burzi vrijedi Nokia, manje od desetine vrijednosti početkom stoljeća

Krivci su Suri i Siilasmaa, smatraju dioničari finske kompanije. Rajeev Suri u srpnju je izjavio kako je Nokia krenula prošle godine sporo s prodajom 5G mreža jer je još „probavljala“ kupnju Alcatel-Lucenta vrijednu 15,6 milijardi eura. No, 5G je za Nokiju došao godinu dana prerano, kako tvrdi jedan od poznavatelja situacije unutar kompanije.

Lundmark i Baldauf radili su zajedno u Nokiji u odjelu telekomunikacijskih mreža do početka stoljeća, kada je finski proizvođač bio na globalnom vrhu po prodaji mobitela, a burzovna vrijednost bila je blizu 300 milijardi eura. Pekka Lundmark došao je u Nokiju 1990., a napušta je 2000. godine. Odlazi u tvrtku Kone, a potom je pet godina bio prvi čovjek finske energetske kompanije Fortum.

Lundmark za britanski poslovni list ističe da se vraća u „vrlo različitu kompaniju“.

“Za mene osobno, ovo nije samo posao iz snova, ovo je povratak kući”, dodao je Lundmark. No, vremena za sentimentalnosti nema mnogo. Izvori unutar kompanije ističu kako je već pokrenut strateški pregled poslovanja, a očekuje se da će rezultirati promjenama u portfelju koji se proteže od mobilnih i fiksnih mreža, preko softvera i digitalnih usluga do patenata i optičkih mreža.

“Kada novi izvršni direktor ulazi u kompaniju, savršeno je prirodno da sagledamo svijet oko nas. On se neprestano mijenja. Naša se strategija stoga mora stalno razvijati”, ističe Lundmark. Dioničari, pak, očekuju velike rezove.

Pitanje budućnosti

“Veliko je pitanje: što će biti budućnost Nokije? Američki investitori žele brze promjene. Vrijeme je da menadžment pokaže što može ponuditi. Potrebno im je radikalno razmišljanje”, poručuje Juha Varis, stariji fond menadžer u finskom fondu FIM, dugogodišnjem dioničaru Nokije.

Dio investitora smatra da bi se kompanija trebala fokusirati na softver i napustiti proizvodnju. Druga skupina vjeruje da bi više naglaska trebalo staviti na rastuće poslovanje izravne prodaje internih mreža kompanijama. To poslovanje trenutno zauzima 6 posto u ukupnim prihodima.

Dio dioničara ocjenjuje da bi nešto trebalo i prodati, a Nokia Technologies – tvrtka koja licencira patente i ostalu intelektualnu imovinu – mogući je kandidat. Financijaši smatraju i da bi trebalo smanjiti broj zaposlenika koji unazad nekoliko godina stagnira na 100.000.

U kakvom je stanju danas Nokia, najbolje oslikava slika s burze. Tržišna kapitalizacija iznosi tek 24 milijarde eura, manje od desetine vrijednosti na vrhuncu moći.

K tome, dionicom se trenutno trguje po 4,3 eura, približno koliko je vrijedila i 2013., godinu prije nego što je Rajeev Suri preuzeo kormilo. Izazova pred novim upravnim odborom ne nedostaje.

Dio analitičara se pribojava da će konsolidacija među telekomunikacijskim operaterima u Americi i Europi negativno utjecati na prodaju. Osim toga, na potencijalno golemom kineskom 5G tržištu Nokiji će se biti vrlo teško probiti.

Komentirajte prvi

New Report

Close