Od Moderne naručeno još 150 milijuna doza

Autor: Poslovni dnevnik , 22. lipanj 2021. u 22:00
Europska komisija aktivirala je opciju nabave dodatnih količina prilagođenih novim sojevima/Reuters

Revidirani ugovor predviđa mogućnost kupnje cjepiva prilagođenih novim varijantama virusa kao i za uporabu za cijepljenje djece te za jačanje učinka cijepljenja.

Europska komisija je u utorak aktivirala opciju nabave dodatnih 150 milijuna doza cjepiva protiv COVID-19 američkog proizvođača Moderna.

Revidirani ugovor predviđa mogućnost kupnje cjepiva prilagođenih novim varijantama virusa kao i za uporabu za cijepljenje djece te za jačanje učinka cijepljenja. Dodatnih 150 milijuna doza treba biti isporučeno tijekom sljedeće godine.

“Osigurali smo 150 milijuna dodatnih doza cjepiva te fleksibilan ugovor koji nam je potreban za nabavu nove generacije prilagođenih cjepiva, koja su učinkovita protiv novih varijanti virusa”, izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Zemlje članice mogu prodati doze cjepiva zemljama izvan EU-a ili donirati u okviru instrumenta COVAX kako bi osigurali pristup cjepivima siromašnijim zemljama širom svijeta.

Europska agencija za lijekove odobrila je u siječnju ove godine Modernino cjepivo za upotrebu. Komisija je s tom tvrtkom potpisala dva ugovora, prvi za 160 milijuna doza s mogućnošću kupnje dodatnih 80 milijuna i drugi za 300 milijuna doza, od čega 150 milijuna doza kao dodatna opcija.

Europska unija ima potpisane ugovore sa šest farmaceutskih tvrtki za oko 4,4 milijarde doza. Podsjetimo, prošloga je tjedna EK priopćila da je kompanija AstraZeneca – koju je EU tužila pred belgijskim pravosuđem zbog kašnjenja u isporuci cjepiva – obvezna isporučiti 50 milijuna doza do kraja rujna, što je manja količina od one koju je tražio EU i može se isporučiti kroz dulje vremensko razdoblje.

Britansko-švedska tvrtka pozdravila je odluku, kazavši da će ona uvelike premašiti ono što se od nje traži. EK je pak izrazio zadovoljstvo što je sud potvrdio da AstraZeneca nije poštivala svoje ugovorne obveze.

Komentirajte prvi

New Report

Close