Samo od jednog festivala Srbija je 
zaradila 150 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 13. listopad 2017. u 14:15
Foto: Thinkstock

Turistima su najprivlačniji Beograd, Novi Sad, Kopaonik i Zlatibor.

EXIT festival nastavio je i ove godine s nizom doprinosa srpskom gospodarstvu, pokazuju rezultati istraživanja koje je proveo TIM Centar. Prihod od glazbenog festivala iznosio j ove godine 14,4 milijuna eura, a od njegovog osnivanja 2000-te godine do danas, srpsko gospodarstvo ostvarilo je više od 150 milijuna eura izravne ekonomske koristi od EXIT-a, i to ne računajući vrijednost međunarodne promocije Novog Sada i cijele Srbije. Ovogodišnji novosadski EXIT festival (proširio se i u susjedne zemlje) zabilježio je rekord s više 215.000 ulazaka posjetitelja iz više 60 zemalja.

Među njima najviše je bilo gostiju iz zemalja bivše Jugoslavije (23,2%), dok je veliki broj posjetitelja stigao iz zemalja Zapadne Evrope (21,6%). Najviše iz Velike Britanije, Njemačke, Nizozmeske i Belgije. To je samo jedan od dobrih turističkih rezultata koje bilježi Srbija ove godine. Od turizma se ta zemlja ove godine nada vrlo dobroj zaradi, u Ministarstvu turizma očekuju da će samo stranci u zemlju unijeti čak 1,2 milijarde eura ili 20% više nego prošle godine. U prvih osam meseci bilo je više od milijun stranih gostiju u Srbiji, što je rast od 19% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, zbog čega će do kraja 2017. devizni prihod biti veći za 200 milijuna eura nego lani.

Turistima su najprivlačniji Beograd, Novi Sad, Kopaonik i Zlatibor, gdje dolazi sve više Turaka, Kineza i Nijemaca.

“U prvih sedam mjeseci priljev od stranih turista iznosio je 602 milijuna eura, a kolovoz je tradicionalno najvažniji mjesec.

Jesen je puna kongresa i poslovnih putovanja, a događaji pred Novu godinu sami dovedu 100.000 inozemnih turista”, kaže ministar turizma Rasim Ljajić. Prema njegovim riječima, rast broja turista rezultat je globalne marketinške kampanje.

“Tri mjeseca imali smo kampanju na BBC-u i Eurosportu, a šest mjeseci na njihovim web stranicama. Devizni priljev nam je veći od Crne Gore, iako ona ima more, jer kod nas turistička sezona traje cijelu godinu”, objašnjava Ljajić.

Pozitivan utjecaj ima i uklanjanje viza Kini, uz uvođenje izravnog leta Peking-Beograd, te Indiji i Iranu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close