Poslovna 2021.
Nela Bučević, globalna direktorica Ljudskih resursa u Foreu

Očekujemo dodatni rast i jačanje pozicije na svjetskoj sceni

Globalna direktorica Ljudskih resursa u Foreu.

Nela Bučević, globalna direktorica Ljudskih resursa u Foreu
16. prosinac 2020. u 08:57
Foto: PD

Na promjenu izazvanu pandemijom reagirali smo brzo, pokazujući visoku razinu prilagodljivosti, a u idućim godinama postat ćemo još brži i fleksibilniji. Prolazimo potpunu transformaciju poslovanja razvijajući nove modela rada.

Kompanije koju su agilne bile su brže i nije neobično da svjedočimo uspjesima startup zajednice. Jednostavne u strukturi i tehnološki razvijenije, spremnije su na brzo djelovanje i prilagodbu.

Tvrtke koje su remote model rada i projektnu orijentiranost njegovale od ranije, lakše su i brže odgovorile na izazove. Sve postaje virtualno, od redovnog rada do edukacija i zapošljavanja, timskih sastanaka… Sve što nam se činilo dalekim i neprihvatljivim postaje svakodnevica. Multitasking eskalira, broj aplikacija i platformi kojima se služimo je nesaglediv. Ako u drugoj polovici 2021. hrabro anticipiramo oporavak tržišta, navike koje smo stekli neće se lako promijeniti.

Poslodavci su svjesni da “remote work” više nije stvar trenda ili privremenog odgovora na trenutne okolnosti, već standard. Visoka stručnost, spremnost na kontinuirano učenje, rad na projektima, prihvaćanje novih tehnologija i modela rada postaje nam svakodnevica.

Uz iskustva koje nam je 2020. donijela, trebamo uzeti u obzir i emocionalni aspekt transformacije. Kao odgovor na negativni trend u angažiranosti i motivaciji, govorimo o hibridnom modelu rada kao novom standardu. Najvažnija osobina bit će prilagodljivost, otpornost na stres i promjene. Želja i brzina u usvajanju novih znanja cijenit će se više nego ikad.

Hibridni i projektno usmjereni modeli rada uz veliku fleksibilnost, brigu za psihološku stabilnost i zdravlje zaposlenika će postati imperativ svakog ozbiljnog poslodavca.

Ako nam je 2020. donijela optimizaciju radnih mjesta, preispitivanje poslovnih modela i promjenu mindseta općenito, želimo biti spremni za ono što nas čeka u nadolazećoj godini, kada ćemo morati ‘krenuti iz početka’, mudriji, fleksibilniji i senzibilniji, mijenjajući poslovanje i na dnevnom nivou.

New Report

Close