Objavljena lista 10 najskupljih gradova za život na svijetu. Poznato je i koji je najjeftiniji

Autor: Poslovni.hr , 30. studeni 2023. u 14:25
foto: unsplash

Troškovi režija, kućne pomoći i duhana bili su najviši u gradovima SAD-a, dok su zapadnoeuropski gradovi bili jedni od najskupljih kada je riječ o rekreaciji, prijevozu i kućanskim potrepštinama.

Prema godišnjem Svjetskom indeksu troškova života koji objavljuje Economist Intelligence Unit (EIU), prosječni troškovi života ove su godine porasli za 7,4 posto. Najbrže su rasle cijene namirnica. Iako je to nešto niže od skoka od 8,1 posto kojeg je ista anketa zabilježila 2022., brojke su i dalje znatno veće od povijesnih trendova.

Ali ima dobrih vijesti. Cijene komunalnih usluga, najbrže rastuća kategorija u istraživanju 2022., pokazale su najmanju inflaciju ovoga puta, piše CNN.

Rast cijena usporava se zbog slabljenja problema u opskrbnom lancu otkako je Kina ukinula svoja ograničenja vezana uz Covid-19 krajem 2022.

Međutim, cijene prehrambenih proizvoda nastavljaju rasti jer trgovci na malo prebacuju veće troškove na potrošače.

Povećanje životnih troškova neizbježno je značilo da su mnogi gradovi postali skuplji za život – ali neki su pogođeni jače od drugih.

Najskuplji gradovi

Grad-država Singapur i švicarski Zurich proglašeni su najskupljim gradovima na svijetu.

Skok švicarskog grada sa šestog mjesta na prošlogodišnjoj listi pripisan je snazi švicarskog franka uz visoke cijene namirnica, kućanskih potrepština i rekreacije. Također su primijećeni singapurski skupi transport i odjeća.

Iako je New York izjednačen sa Singapurom na prvom mjestu prošle godine, popularna američka destinacija, gdje su cijene porasle za 1,9 posto prema studiji, pala je na treće mjesto, izjednačivši se sa švicarskom Ženevom.

Hong Kong, jedina druga azijska destinacija u top 10, bio je peti, dok je Los Angeles bio na 6. mjestu. Pariz je proglašen sedmim najskupljim gradom na svijetu.

Izraelski Tel Aviv dijeli osmo mjesto s danskim Kopenhagenom. Međutim, vrijedi napomenuti da je istraživanje provedeno prije izbijanja sukoba između Izraela i Hamasa u listopadu ove godine, piše CNN.

Konačno, San Francisco, jedan od tri američka grada u top 10, nalazi se na 10. mjestu.

Dalje na listi, ruski gradovi Moskva i Sankt Peterburg zabilježili su neke od najoštrijih padova, pomaknuvši se za 105. mjesta na 142., odnosno 74. mjesta na 147. na ovogodišnjoj ljestvici. Vrijednost rublje znatno je pala od ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022.

U anketi se kaže da su spori oporavak nakon pandemije i “prigušena potrošačka potražnja” među faktorima koji su doveli do toga da su kineski gradovi poput Pekinga, koji je prošle godine bio na 34. mjestu, pali nekoliko mjesta niže na listi.

Damask u Siriji i dalje je najjeftiniji grad na svijetu. Teheran u Iran, i Tripoli u Libiji , također su pri dnu, na 172., odnosno 171. mjestu.

Troškovi režija, kućne pomoći i duhana bili su najviši u gradovima SAD-a, dok su zapadnoeuropski gradovi bili jedni od najskupljih kada je riječ o rekreaciji, prijevozu i kućanskim potrepštinama.

Namirnice i alkohol bili su najskuplji u azijskim gradovima, prema istraživanju.

Troškovi života u svijetu za 2023. istraživali su 173 velika grada, uspoređujući više od 400 pojedinačnih cijena za 200 proizvoda i usluga. Isključen je Caracas u Venezueli, gdje su cijene porasle za 450% od 2022.

10 najskupljih gradova svijeta za 2023. godinu:

1. Zürich i Singapur

3. New York i Ženeva

5. Hong Kong

6. Los Angeles

7. Pariz

8. Tel Aviv i Kopenhagen

10. San Francisco

Komentirajte prvi

New Report

Close