Predsjednik i sin poslove vodili preko tajnih tvrtki u pet zemalja

Autor: Poslovni.hr , 05. listopad 2021. u 06:17
Ilustracija: Pixabay

Blažo Đukanović potvrdio je da je stvarni vlasnik kompanija Victoria Bridge Finance Ltd i Resilton Investments Ltd s Britanskih Djevičanskih Otoka.

Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore i njegov sin Blažo sklopili su 2012. godine tajne ugovore o upravljanju imovinom skrivajući se iza mreže tvrtki iz Velike Britanije, Švicarske, Britanskih Djevičanskih Otoka, Paname i Gibraltara, navodi se u priopćenju Istraživačkog centra MANS koji je sudjelovao u globalnoj istrazi nazvanoj Pandorini papiri.

Globalnu istragu o offshore financijskim poslovima pod nazivom Pandorini papiri vodio je Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ) s partnerima iz 117 zemalja. Baza otkrivenih podataka sadrži dokumenate iz 14 kompanija za financijske usluge iz više zemalja.

Jedna od njih je ALCOGAL, odvjetnički ured iz Paname, s predstavništvima u offshore destinacijama, uključujući Britanske Djevičanske Otoke, preko kojih su vođeni poslovi obitelji Đukanović, prenosi Radio Slobodna Europa.

‘’Zlonamjeran spin’’

Iz ugovora, navodi MANS, vidi se da je Milo Đukanović osnovao Victoria Trust, a njegov sin Capecastel Trust, na razdoblje od 80 godina, a tvrtka koja njima upravlja ovlaštena je da za Đukanoviće može trgovati nekretninama i tvrtkama, otvarati nove tvrtke i žiro račune, davati i uzimati kredite i obavljati druge poslove. Takvi trustovi stvarnim vlasnicima omogućavaju da njihova skrivena imovina bude zaštićena, čak i kada je predmet sudskih postupaka ili potraživanja vjerovnika, pišu Vijesti.

Milo Đukanović priznao je da je 2012. osnovao Victoria Trust, ističući da tada nije bio javni dužnosnik. On tvrdi da je krajem te godine, kada je postao premijer, vlasništvo nad svojim trustom prenio na sina Blaža.

Blažo Đukanović potvrdio je da je stvarni vlasnik kompanija Victoria Bridge Finance Ltd i Resilton Investments Ltd s Britanskih Djevičanskih Otoka.

No nije odgovorio na pitanje o vlasništvu nad očevim trustom, a tvrdi da se niti svog ne sjeća. No kako prenose Vijesti, iz dokumenata se vidi da je u studenome 2014., dok je Milo Đukanović još bio premijer, i dalje bio jedini vlasnik Victoria Trusta, a njegov sin Capecastel Trusta.

Međutim, iz ureda predsjednika Crne Gore prioćeno je da je objava MANS-a “zlonamjeran spin i još jedan u nizu pokušaja diskreditacije Mila Đukanovića i članova njegove obitelji”.

Zdravko Krivokapić, crnogorski premijer, pozvao je tužiteljstvo da ispita navode o nelegalnim aktivnostima članova obitelji Đukanović.

“Svaki protuzakonito stečeni euro, na štetu crnogorskih građana, mora biti vraćen u državni proračun“ napisao je Krivokapić na Twitteru.

Prodao zemljište u Budvi

Inače, obitelji Đukanović nastavlja sa svojim poslovima u Crnoj Gori. Global Montenegro, tvrtka Mila Đukanovića i njegovog kuma Vuka Rajkovića, više nije vlasnik dva hektara zemljišta na ulazu u Budvu.

Na atraktivno zemljište uknjižila se kompanija HoldCo east iz Podgorice, koja je krajem 2020. na sebe preuzela kreditne obveze tvrtke predsjednika Crne Gore. Global Montenegro je prije 13 godina uzeo kredit od Hypo Alpe-Adria banke, a budući da ga nije vraćao banka je potraživanje prenijela na svoju tvrtku Heta koja je na sebe upisala hipoteku.

Blažo Đukanović, uz poslove s malim hidroelektranama u Crnoj Gopri, uključio je svoju tvrtku BB Solar u konzorcij kojeg čine kineski DEC International, Bemax i Permonte, a koji je dobio posao na ekološkoj obnovi TE Pljevlja.

Uz ugovorenih 54 milijuna eura, konzorcij sada traži i dodatnih 15 milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close