Dva velika sportska brenda u istom danu ostala bez šefova

Autor: Tomislav Pili , 24. listopad 2019. u 14:04
Foto: Reuters

Mark Parker odlazi nekoliko dana nakon što je Nike zatvorio trening centar zbog optužbi za zloupotrebu dopinga.

Istoga dana dva ljuta konkurenta na tržištu sportske opreme – Nike i Under Armour – ostali su bez čelnih ljudi čiji će mandati ostati upamćeni i po skandalima. 

Nike je objavio kako dugogodišnji glavni izvršni direktor Mark Parker odlazi s čelne pozicije početkom iduće godine. Zamijenit će ga od 13. siječnja član upravnog odbora John Donahoe koji je prije vodio poslovanje internetskog trgovca eBay. Parker "seli" na poziciju izvršnog predsjednika odbora.

Srezao si bonus
Mark Parker došao je u Nike još 1979. godine kao dizajner obuće, a za kormilom najvećeg američkog proizvođača sportske opreme nalazi se od 2006. godine.  Tijekom njegova mandata vrijednost Nikeovih dionica povećala se za devet puta na trenutnih 95,60 dolara. Ostalo je upamćeno da je 2017. sam sebi srezao bonus za 70 posto zbog loših prodajnih rezultata te godine.

Međutim, poslovanje Nikea trenutno je u usponu zahvaljujući fokusiranju kompanije na digitalne prodajne kanale. To je vidljivo iz financijskih izvješća, a godišnje izvješće za fiskalnu poslovnu godinu koja je završila 31. svibnja pokazuje rast prihoda za 11 posto na 39,1 milijardu dolara, rast bruto marže za 90 baznih bodova na 44,7 posto te povećanje dobiti na 4 milijarde dolara.

Nikeovi digitalni prihodi prošle su godine skočili 35 posto, pa kompanija očekuje da će internetska prodaja činiti trećinu u ukupnoj prodaji do 2023. godine.

Američki analitičari smatraju da će u tom kontekstu Nikeu dobro poslužiti iskustvo Johna Donahoea u eBayju, dok će se Parker moći fokusirati na razvoj proizvoda, svoju ključnu sposobnost. Nike nije pojasnio zašto Parker – koji je još lani rekao da će biti na čelu kompanije i nakon 2020. godine – napušta čelnu poziciju.  No, znakovito je da je najavio odlazak nekoliko dana nakon najave da kompanija zatvara Oregon Project trening kamp zbog dopinškog skandala njegova voditelja, Alberta Salazara. 

Pritužbe zaposlenika
Njemu je američka Antidopinška agencija USADA prije tri tjedna zabranila trenerski rad na četiri godine zbog provođenja eksperimenata sa suplementima, kao i posjedovanja ilegalno kupljenog testosterona. Valja podsjetiti i kako se prošle godine Parker ispričao zaposlenicima zbog niza pritužbi na maltretiranje na radnom mjestu. Problematična radna kultura javna je tajna i u Under Armouru čiji osnivač i izvršni direktor Kevin Plank odlazi krajem godine.

Zamijenit će ga od 1. siječnja glavni operativni direktor Patrik Frisk. Plank je osnovao Under Armour 1996. u bakinom podrumu u Washingtonu dok je bio student, a dvije godine kasnije seli u Baltimore, grad koji postaje sinonim za kompaniju.  Tako je Plank ljetos ušao u javnu polemiku s predsjednikom Donaldom Trumpom koji je kritizirao gradske vlasti, a i među prvim je čelnicima kompanija koji su 2017. napustili Američko vijeće proizvođača jer Trump nije jasno osudio bijele supremaciste.  

Komentirajte prvi

New Report

Close