Obeshrabrujući podaci iz Njemačke bacaju sumnju na održivost elektrifikacije prometnih traka

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. kolovoz 2023. u 15:05
FOTO: Pixabay

Do sada su testovi Njemačku koštali 191 milijun eura. Ministarstvo prometa i dalje je skeptično glede testova i odbilo je svako daljnje financijsko sudjelovanje.

Obeshrabrujući podaci iz Njemačke bacaju sumnju na održivost elektrifikacije prometnih traka za kamione na  autocestama.

Rezultati uvođenja nadzemnih žica za napajanje kamiona koje je Berlin proglasio velikim napretkom u smanjenju emisija koje stvaraju dizelskih kamioni, nakon nekoliko godina ispitivanja pokazala su se razočaravajućim, objavila je televizijska kuća WDR.

Ni ekonomska korist nije jasna. Istraživanje njemačkog Instituta za primijenjenu ekologiju i druga istraživanja, pokazala su da će kamioni u stilu trolejbusa još mnogo godina biti skuplji od dizelskih.

U Njemačkoj se na tri autoceste provode testovi Siemensovih eHighways kamiona.

Autocesta A5 koja spaja Frankfurt i Darmstadt jedna je od najprometnijih cesta u zemlji. Uz samu cestu nalazi se 400 stupova te se iznad desnih traka protežu linije električnog voda.

Slični testovi provode se u sjevernoj državi Schleswig-Holstein i južnom Baden-Württembergu, na autocestama A1 i B462.

To je uvod u za elektrifikaciju prvotno planiranih 4.000 kilometara autocesta u Njemačkoj, gdje duge kolone dizelskih kamiona u sporim trakama nisu neuobičajeni prizor.

Do sada su testovi Njemačku koštali 191 milijun eura. Ministarstvo prometa i dalje je skeptično glede testova i odbilo je svako daljnje financijsko sudjelovanje.

Ministarstvo je provelo studiju izvedivosti koja je upozorila da bi, ako bi se elektrificirani prometni trakovi za kamione koristili u cijeloj zemlji, postojala ogromna potražnja za električnom energijom u doba dana kada struje ionako nema dovoljno.

S druge strane, tehnološka kompanija Siemens Mobility kaže da kamioni, kada koriste eHighway, mogu raditi potpuno električno i u isto vrijeme puniti svoje baterije bez potrošnje goriva.

Tijekom ispitivanja pojavio se iznenađujući broj problema, poput česte potrebe za zamjenom izolatora na stupovima vodova. Zakazao je i prijenos podataka iz kamiona za znanstvenu procjenu.

Održavanje je također oduzimalo puno vremena, a kamioni su često vozili bez nadzemne struje, jer GPS navigacija nije bila točna.

Komentirajte prvi

New Report

Close