Obećavajući lijek protiv covida mogao bi spriječiti na tisuće smrti: ‘Ipak, cijena će biti prepreka’

Autor: Poslovni.hr , 18. listopad 2021. u 11:25
Foto: Reuters

Merck je od američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) zatražio hitnu autorizaciju Molnupiravira.

Molnupiravir, eksperimentalni oralni lijek tvrtke Merck protiv covida-19, mogao bi biti vjesnik ne tako daleke budućnosti u kojoj će jedna tableta spriječiti smrt ili teška oboljenja osoba zaraženih koronavirusom. Ovaj lijek mogao bi biti široko dostupan i namijenjen je za kućnu upotrebu, a privremeni rezultati kliničkih testiranja već su pokazali da u ranoj fazi bolesti prepolovljuje rizik od hospitalizacije ili smrti kod pacijenata koji su skloni težoj zarazi, prenosi tportal

Za razliku od pojedinih proizvođača cjepiva protiv covida-19, Merck će dopustiti generičkim proizvođačima u Indiji da u više od stotinu siromašnih zemalja prodaju tablete po znatno sniženim cijenama. U toj skupini zemalja je i većina subsaharskih nacija Afrike, gdje razine cijepljenosti stanovništva dosežu svega tri posto.

Merck je od američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) zatražio hitnu autorizaciju Molnupiravira. Zagovornici široke dostupnosti tog lijeka kažu da su Merckovi dogovori o licenciranju ‘ohrabrujući početak’, ali još uvijek mali korak prema jednakosti. Još uvijek se ne zna koje će količine generičkog lijeka biti dostupne iduće godine, a dogovorima nisu obuhvaćene mnoge teško pogođene i nedovoljno cijepljene države, poput Ukrajine, piše New York Times.

U međuvremenu, nekoliko drugih farmaceutskih kompanija, uključujući Pfizer, uskoro bi trebale objaviti rezultate istraživanja vlastitih lijekova protiv covida. Iz tih kompanija poručuju da je prererano za bilo kakve najave o eventualnim sličnim dogovorima u pogledu veće dostupnosti i proizvodnje generičkih lijekova.

‘Pošteno je reći da bi ovaj lijek mogao spriječiti stotine tisuća hospitalizacija i smrtnih slučajeva’, rekao je John Amuasi, stručnjak za zarazne bolesti iz Kumasi Centra za zajednička istraživanja u tropskoj medicini u Gani. ‘Ipak, cijena će biti prepreka’, dodao je.

Podsjetimo, Merck očekuje da će do kraja 2021. proizvesti deset milijuna pakiranja lijeka i da će više doza biti dostupno sljedeće godine. Tvrtka ima ugovor s američkom vladom za 1.7 milijuna kutija molnupiravira po cijeni od 700 dolara po kutiji.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close