O ‘švicarcima’ presuđivali i u Mađarskoj – ali u korist banke

Autor: Jadranka Dozan , 05. srpanj 2013. u 00:33
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL

Slučaj je htio da se i mađarsko pravosuđe u četvrtak bavilo problemom kredita u švicarskim francima.

Slučaj je htio da se i mađarsko pravosuđe u četvrtak bavilo problemom kredita u švicarskim francima, s tim da se tamo time bavio Vrhovni sud, a kod nas prvostupanjski Trgovački sud. Mađarska presuda je, za razliku od nepravomoćne u Zagrebu u tužbi Saveza Potrošač protiv osam banaka, bila u korist banke, a ne klijenata dužnika. Kako prenosi Reuters, mađarski je vrhovni sud, Kuria, presudio u korist OTP banke ocjenjujući da je ugovor o deviznom kreditu iz 2006. koji je jedan od dužnika banke osporavao, bio pravovaljan.

To je prvi slučaj u kojem je donesena odluka od strane najvišeg suda u susjednoj nam državi u kojoj su stotine tisuća kućanstava prije krize 2008. uzele kredite u švicarskim francima i eurima (kod Mađara je udjel stambenih kredita u švicarcima bio i daleko veći nego u Hrvatskoj), nakon čega su za mnoge počeli i problemi. Teret otplate tih kredita skočio im je zbog poniranja forinte i uzleta švicarskog franka unatrag pet godina. Mađarska Kuria presudila je dakle, da je ugovor o kreditu između tamošnje OTP banke i dužnika ostao valjan.

Mađarska vlada na čelu s Viktorom Orbanom dosad je prilično oštro igrala s financijskim sektorom, a u nekoliko krugova bavila se i mjerama vezanim uz problem kredita s valutnom klauzulom. 

Ipak, Reuters ističe i da je prošli mjesec mađarska regulatorna agencija za financijske usluge, PSZAF, upozorila Kuriu na domete tužbi pokrenutih od strane deviznih dužnika, ističući da bi presude mogu ugroziti i financijski sustav.

Mnogi i u Hrvatskoj stoga ističu kako je presuda zagrebačkog Trgovačkog suda, odnosno suca Radovana Dobronića ipak samo prvostupanjska.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Možda banka stoji iza tužbe koja je bila loše odrađena?[emo_naivan]nadam se da će kod nas biti bolje prezentirana[emo_palacg]

Kvislinzi na sceni.
Inozemni master je stegao lanac.
Bonusa više nema.

E, Jadranka Dozan, članak je vrlo društveno neodgovoran i neprikladan. Pogotovo jer je bez veze i jer su prilike u Mađarskoj vrlo drugačije pa bi bilo dobro da istražite prije pisanja ovakvih bljuvotina koje očito namjerno stvaraju konfuziju.

New Report

Close