Novog njemačkog kancelara dočekao pad industrije i najviša inflacija od 90-ih

Autor: Tomislav Pili , 08. prosinac 2021. u 22:00
Kancelar Olaf Scholz izabran je glasovima 395 zastupnika Bundestaga/Reuters

Socijaldemokrat Olaf Scholz i njegova koalicijska ‘Semafor’ vlada potvrđeni u Bundestagu.

Novog njemačkog kancelara Olafa Scholza dočekalo je lošije stanje gospodarstvo nego u što je bilo u rujnu kada je njegova Socijademokratska stranka (SPD) osvojila najveći broj glasova. Scholz je izabran u Bundestagu u srijedu ujutro za novog njemačkog kancelara.

Za njega je glasovalo 395 zastupnika, 303 ih je bilo protiv, a 6 se suzdržalo glasanja. Za izbor kancelara je prema Ustavu potrebna tzv. kancelarska većina od najmanje 369 glasova, dakle većina svih, a ne samo prisutnih članova parlamenta.

Nova socijaldemokratsko-zeleno-liberalna vlada – zbog stranačkih boja nazvana “Semafor” – kojoj je Scholz na čelu raspolaže s 416, a 20. saziv Bundestaga broji 736 zastupnika.

Slabe šanse
Izbor Scholza za kancelara predložio je predsjednik Njemačke Frank-Walter Steinmeier nakon što je SPD osvojila najviše glasova na izborima u rujnu i uspješno sastavila koalicijsku vladu sa strankama Zeleni i Liberalno-demokratske stranke (FDP).

Vlada je sastavljena od 16 ministara – sedam iz SPD-a, pet iz Zelenih i četiri iz sastava liberala.Scholz je deveti po redu poslijeratni njemački kancelar i na ovom mjestu zamjenjuje Angelu Merkel (Kršćansko-demokratska unija CDU) koja je na vlasti bila od 2005. godine.

Međutim, blizu dvije trećine Nijemaca očekuje da će novi kancelar ostati na toj dužnosti samo jedan mandat, pokazalo je u srijedu objavljeno ispitivanje koje je provela agencija YouGov za novinsku agenciju Dpa. Petina ispitanih ocijenilo je da će se nova vladajuća koalicija raspasti prije idućih parlamentarnih izbora.

Njih 44 posto smatra da će Scholz ostati na dužnosti do kraja mandata, no da neće biti ponovno izabran. Samo 16 posto ispitanih očekuje da će novi kancelar biti na dužnosti i u drugom mandatu, a samo njih 1,3 posto smatra da će Scholz ostati na dužnosti jednako dugo kao i njegova prethodnica Angela Merkel.

Sam Scholz u više je navrata izjavio kako postojeću tročlanu koaliciju vidi kao dugoročni projekt koji će trajati duže od postojećeg izbornog mandata. Bivši ministar financija i potpredsjednik u prijašnjoj vladi obećao je hrabro uhvatiti se ukoštac s rastućim izazovima izjavljujući da Njemačka “može uzletjeti”.

No prema ispitivanju YouGov-a, niti četvrtina Nijemaca (22 posto) ne očekuje velike promjene. Ukupno 51 posto vjeruje da Semafor koalicija neće potaknuti velike promjene u zemlji, dok njih 16 posto ne očekuje nikakve promjene. Nije se izjasnilo 11 posto.

Rješenje za jaz
No, novu vladu, barem u ekonomskom pogledu, ne očekuje lagan zadatak. Naime, ekonomska situacija u tamošnjem gospodarstvu u svega tri mjeseca značajno se pogoršala. Podaci objavljeni u ponedjeljak pokazali su daleko veći pad industrijskih narudžbi nego što su ekonomisti očekivali.

Industriju – motor njemačkog gospodarstva – i dalje muči nedostatak repromaterijala i čipova, što se posebno odrazilo na kašnjenje isporuka automobilske industrije. Istovremeno, inflacija je prošloga mjeseca dosegnula 6 posto, najvišu razinu od početka 90-ih godina.

Poduzetnici se također pribojavaju da će nove stroge epidemiološke restikcije prema necijepljenima, uvedene prošloga mjeseca, smanjiti osobnu potrošnju u, za trgovce ključnom, blagdanskom razdoblju.

Scholz je u studenom obećao “najveću industrijsku modernizaciju Njemačke u posljednjih stotinu godina”, a Semafor koalicija namjerava uložiti milijarde u obnovu infrastrukture i ozelenjavanje ekonomije.

U tom kontesktu najveći izazov za opstanak koalicije bit će činjenica da je ministar financija Christian Lindner, čelnik FDP-a koji se zalaže za striktnu proračunsku štednju.

Odgovor kako će koalicija premostiti jaz u stavovima daje koalicijski sporazum: većina investicija ići će preko razvojne banke KfW, državnih željeznica te savezne nekretninske agencije.

Komentirajte prvi

New Report

Close