Novo žarište koronavirusa moglo bi biti najgore do sada

Autor: Poslovni.hr , 31. svibanj 2020. u 10:39
Foto: Getty Images

Dok broj preminulih i zaraženih u SAD-u, Europi i Aziji pada…

Mjesecima je Latinska Amerika gledala kako ostatak svijeta pati od koronavirusa. Ali Latinska Amerika više nije samo promatrač. „Ovo je novi epicentar“, rekao je dr. Marcos Espinal, voditelj za zarazne bolesti u Panameričkoj zdravstvenoj organizaciji. Mjesecima nakon što se pojavilo u relativnoj opskurnoj kineskoj provinciji, središte virusne oluje stiglo je u Latinsku Ameriku. Trenutačno u 33 zemlje ove regije postoji 920.000 potvrđenih slučajeva koronavirusa i gotovo 50.000 mrtvih, ali brojke rastu, prenosi Index.

Dok broj preminulih i zaraženih u SAD-u, Europi i Aziji pada, Latinska Amerika sada je jedina svjetska regija u kojoj epidemija nesumnjivo dostiže nove vrhunce. „U mnogočemu to ne iznenađuje. Moglo se predvidjeti da će se ovo dogoditi“, objasnila je za CNN dr. Anna Diez Roux, dekanica Fakulteta javnog zdravstva Sveučilišta Drexel.

U razgovoru s osam različitih stručnjaka, među kojima su bivši šef države, epidemiolozi i vrhunci istraživači, CNN je došao do zaključka da postoji široka suglasnost da su pogrešne odluke nacionalnih vlada u kombinaciji s jedinstvenim ekonomskim i javnozdravstvenim stanjem u Latinskoj Americi dovele do trenutačne teške epidemiološke situacije. Stručnjaci su također gotovo jednoglasni u mišljenju da će se stvari vjerojatno pogoršati.

Latinska Amerika svoj je prvi potvrđeni slučaj zabilježila u veljači, kad je 61-godišnji muškarac u Sao Paolu bio pozitivan nakon testu nakon što se u Brazil vratio iz Italije. Tjednima kasnije činilo se da su stvari pod kontrolom. Ukupan broj slučajeva u regiji bio je tek nešto viši. Prvi smrtni slučaj dogodio je 7. ožujka u Argentini.

Ali neki su već tada sumnjali da će se doći do tragedije, prenosi Index. U svom komentaru za The New York Times 19. ožujka, brazilski javnozdravstveni stručnjak Miguel Lago napisao je da Latinska Amerika nije spremna za virus i da će regija vjerojatno stradati više nego Europa.

Komentirajte prvi

New Report

Close