Novo Nordisku i Eli Lillyu gomila se konkurencija u jednoj vrsti lijekova

Autor: Ana Blašković , 24. siječanj 2024. u 06:44
Foto: SHUTTERSTOCK

Globalna ekspanzija lijekova protiv pretilosti mogla bi povećati vrijednost tog farmaceutskog segmenta s aktualnih šest na 100 milijardi dolara do kraja desetljeća.

Premda su Novo Nordisk i Eli Lilly ‘vruća’ imena na lukrativnom tržištu lijekova protiv pretilosti, globalna ekspanzija tog farmaceutskog segmenta širom otvara vrata i drugim proizvođačima lijekova.

Dionica biotehnološke tvrtke Zealan Pharma porasla je prošle godine 100 posto na optimizmu ulagača oko potencijala njezinih lijekova protiv pretilosti. Bude li njihov razvoj uspješan, morat će se natjecati s planetarno popularnim Wegovyjem Novo Nordiska i Zepboundom Eli Lillyja koji suzbijaju apetit.

Preporuke slavnih osoba

Popularnost lijekova za mršavljenje, čemu su doprinijeli angažmani i preporuke slavnih osnova, dovela je do globalnih nestašica.

Suradnja, ne prodaja
Čelnik Zealan Pharme Adam Steensberg rekao je Financial Timesu da je razvoj lijeka za mršavljenje, za koji je tvrtka udružila snage s njemačkom farmaceutskom grupom Boehringer Ingelheim prije više od deset godina, stigao u kasnu fazu ispitivanja.

Namjera kompanije, kazao je, suradnja s drugim grupama, a prodaja velikoj kompaniji nije na stolu. “Ne zanimaju oni koji nas žele sustići … Radi se o udruživanju snaga s nekim tko ima strategiju kako pobijediti u pretilosti. Mislim da je pogrešna percepcija reći da su drugi zakasnili. Ovo je samo početak”, rekao je Steensberg.

Popularnost lijekova za mršavljenje, čemu su doprinijeli angažmani i preporuke slavnih osnova, dovela je do nestašica. Rezultati istraživanja iz studenog, da Wegovy smanjuje rizik smrti za 18 posto, lansirali su Novo Nordisk u najvećeg europskog proizvođača lijekova prema tržišnoj kapitalizaciji prošle godine.

U Goldman Sachsu procjenjuju da bi tržište lijekova za mršavljenje moglo porasti sa šest milijardi dolara na 100 milijardi dolara do kraja ovog desetljeća. “Postoji 220 bolesti koje možete povezati s pretilošću … u budućnosti mora biti više izbora,” rekao je Steensberg koji vjeruje da, osim Novo Nordiska i Eli Lillya, postoji prostor i za druge da razviju svoje inačice proizvoda za mršavljenje.

S potencijalnim milijardama profita, na tržištu je živo. Švicarski Roche akvizirao je Carmot Therapeutics za 3,1 milijardu dolara prošlog mjeseca, dok je AstraZeneca u studenom potpisala licencni ugovor vrijedan 2 milijarde dolara s Eccogeneom, kineskim proizvođačem oralnog lijeka za pretilost.

Američki Pfizer u prosincu je odustao od planova o piluli za mršavljenje koja bi se uzimala dva puta dnevno nakon što su ispitivanja ukazala na značajne nuspojave.

Alternativni tretmani
Boehringer i Zealand, također, testiraju svoj lijek za mršavljenje – survodutide, GLP-1 ili glukagonu sličan peptid 1 agonist, lijek poput Wegovyja. Ispituje se njegova učinkovitost u borbi protiv NASH-a (Steatohepatitis), kronične bolesti jetre za koju se procjenjuje da pogađa oko 6,5 posto odraslih u SAD-u.

Zeland je FT-u rekao da očekuje oko 10 posto tantijema od potencijalne prodaje lijeka za mršavljenje. Tvrtka, čija se vrijednost procjenjuje na četiri milijarde dolara, razvija i alternativne tretmane temeljene na hormonu zvanom amilin, koji potiče osjećaj sitosti nakon jela, umjesto da suzbija apetit.

“GLP-1 smanjuju vaš apetit. Dođete pred švedski stol i kažete da ne možete ništa jesti jer nemate apetita. To nije najugodnije iskustvo. Amlin djeluje na sitost, to je drugačiji način da se izazove manji unos kalorija”, rekao Steensberg FT-u.

Komentirajte prvi

New Report

Close