Novo istraživanje otkriva: I cijepljenje protiv gripe pomaže protiv koronavirusa

Autor: Poslovni.hr , 25. ožujak 2021. u 08:33
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Analiza je objavljena na stranicama AJIC-a.

Nova studija koju su objavili zdravstveni djelatnici i znanstvenici u Michiganu došla je do intrigantnog otkrića, pišu RTL vijesti.

U analizi medicinske dokumentacije preko 27.000 pacijenata u Michiganu koji su testirani na Covid-19 do srpnja 2020. godine, pacijenti koji su primili cjepivo protiv gripe tijekom prethodne godine imali su znantno manju vjerojatnost da će se zaraziti koronavirusom od onih koji se nisu cijepili protiv gripe.

Od 27.201 pacijenta ,1,218 testiranih je bilo pozitivno na koronavirus, što predstavlja 4,5 posto ispitane skupine. Dakle, samo je 4 posto onih koji su primili cjepivo protiv gripe pozitivno testirano na COVID-19; u međuvremenu, među onima koji nisu primili cjepivo protiv gripe, udio pozitivnih slučajeva COVID-19 iznosio je 4,9 posto. Analiza je objavljena na stranicama AJIC-a.

Znanstvenici su tim podacima također utvrdili da su šanse za pozitivan nalaz za COVID-19 smanjene kod pacijenata koji su primili cjepivo protiv gripe za oko 24 posto u usporedbi s onima koji se nisu cijepili protiv gripe u prethodnoj godini.

Komentirajte prvi

New Report

Close