Ukidaju potpunu zabranu duhana, znanstvenici tvrde da bi to moglo uzrokovati dodatne smrti od pušenja

Autor: Danica Gršković , 28. veljača 2024. u 14:08
Foto: SHUTTERSTOCK

Znanstvenici tvrde da bi ta odluka mogla uzrokovati dodatne smrti od pušenja.

Novi Zeland ukida prvi svjetski zakon koji zabranjuje prodaju duhana za buduće generacije, priopćila je tamošnja vlada. Ograničenja pušenja duhana donesena prošle godine uključivala su zahtjeve za smanjenjem razine nikotina i doživotnu zabranu za sve koji su rođeni nakon 2008.

I britanski premijer Rishi Sunak prošle je godine najavio sličnu zabranu, u svrhu stvaranja “prve generacije bez dima”. Međutim novom odlukom nagovještava se “pobjeda” duhanske industrije.

Znanstvenici tvrde da bi ta odluka mogla uzrokovati dodatne smrti od pušenja. Posljedice bi posebno mogli osjetiti Maori, autohtono stanovništvo Novog Zelanda. Među njima je udio pušača izuzetno velik (oko 20 posto). Koalicijska je vlada predana smanjenju pušenja, ali je poduzela drugačiji regulatorni pristup kako bi obeshrabrila tu naviku i smanjila štete koju uzrokuje.

Prema tvrdnjama znanstvenice sa Sveučilišta Otago Janet Hoek, odluka o ukidanju zakona kosi se s čvrstim dokazima istraživanja, zanemaruje mjere koje snažno podržavaju maorski vođe i očuvat će nejednakost u zdravlju. Zdravstvena koalicija Aotearoa sa sjedištem u Aucklandu, koja uključuje 45 organizacija članica, također je krajnje razočarana što nova koalicijska vlada planira ukinuti zakone koji su bili prvi u svijetu.

Pušenje duhana godišnje ubije više od osam milijuna ljudi, uključujući oko 1,3 milijuna nepušača zbog pasivnog pušenja. Prema Eurostatu, 2019. godine 5,9 posto stanovništva EU-a u dobi od 15 godina i više konzumiralo je najmanje 20 cigareta dnevno.

U Hrvatskoj je uzgoj duhana važna poljoprivredna kultura, a otkupna cijena duhana u odnosu na 2022. porasla je više od 50 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close