Novi zapanjujući trend: Roditelji plaćaju djeci mjesečnu plaću da ostanu s njima kod kuće

Autor: Poslovni.hr , 27. srpanj 2023. u 13:12
Foto: Pixabay

Roditelji joj daju plaću od oko 835 američkih dolara mjesečno.

Iscrpljena pritiskom da uspije kao fotografkinja, Litsky Li (21) je prihvatila bolju ponudu – dala je otkaz kako bi postala jedna od sve brojnije djece u Kini koje obitelji plaćaju za ostanak kod kuće.

Li sad provodi dane kupujući namirnice za svoju obitelj i brinući se za dementnu baku. Roditelji joj daju plaću od oko 835 američkih dolara mjesečno, što je solidna plaća za srednji sloj u manje urbanim dijelovima Kine, a Luoyang to jest u odnosu na Peking, Šangaj, Šenzen…

“Razlog zašto sam kod kuće je taj što ne mogu podnijeti pritisak odlaska u školu ili na posao. Ne želim se intenzivno natjecati sa svojim vršnjacima. Stoga sam se odlučila “izvrnuti na leđa””, rekla je za CNN, koristeći popularnu frazu koja se odnosi na izbjegavanje napornih radnih sati ili intenzivnog učenja za stvaranje što bolje pozicije u karijeri.

Zauzvrat, odlučila se za tradicionalne obiteljskih vrijednosti i jednostavniji život.

“Ne trebam nužno bolje plaćen posao ili bolji život, zadovoljna sam ovako”, dodala je.

Nije usamljena. Niti je nezadovoljstvo ono što pokreće fenomen “sinova i kćeri na puno radno vrijeme”, kako se takvi slučajevi nazivaju na na popularnoj kineskoj društvenoj mreži Douban od kraja prošle godine, kad je trend i zamijećen.

Komentirajte prvi

New Report

Close