Novi sporazum o Brexitu opet čekaju ‘noževi’ u parlamentu

Autor: Tomislav Pili , 17. listopad 2019. u 22:00
Premijer Boris Johnson kaže da je dogovor 'sjajan'/REUTERS

Sjevernoirska stranka DUP ne podržava sporazum, a njegovo odbacivanje traže i Laburisti.

Ujedinjeno Kraljevstvo i Europska unija postigle su još jedan sporazum o Brexitu, ali i sada bi njegovoj ratifikaciji  glavna zapreka mogao biti britanski parlament gdje su otpor najavili sjevernoirski unionisti. Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker objavio je u četvrtak da su pregovarači EU-a i Velike Britanije postigli dogovor o sporazumnom razvodu.

Skočila funta
Vijest je podigla vrijednost britanske funte za jedan posto, a porasle su i cijene dionica na Londonskoj burzi. "Gdje postoji volja, postoji dogovor – imamo ga. To je pošten i uravnotežen sporazum za EU i Ujedinjeno Kraljevstvo i to je dokaz naše odlučnosti da pronađemo rješenja. Preporučujem Europskom vijeću da podrži dogovor", objavio je Juncker na Twitteru.

Dogovor je postignut nekoliko sati prije početka sastanka na vrhu zemalja članica EU-a. Premijer Johnson je kazao da su Britanija i EU postigli "sjajan" novi sporazum o brexitu, te je pozvao britanske zastupnike da ga odobre na sjednici parlamenta tijekom vikenda. "Imamo sjajan novi sporazum kojim vraćamo kontrolu", rekao je Johnson. "Sada bi parlament trebao dovršiti brexit u subotu kako bismo se mogli početi baviti drugim prioritetima poput troškova života, zdravstvenog sustava, nasilnih zločina i zaštite okoliša", dodao je Johnson.

Riječ je o dogovoru na razini pregovarača koji sada treba biti pretočen u pravni tekst i koji treba dobiti potporu s europske strane šefova država ili vlada zemalja članica EU-a, Europskog parlamenta koji ga treba ratificirati te mora dobiti prolaz u britanskom parlamentu. To sve znači da posao još nije gotov jer se stvar može zakomplicirati i na europskoj i na britanskoj strani. Diplomatski izvori iz EU-a ističu da je posve moguće da čelnici zemalja članica ili netko od njih kaže da ne mogu tek tako odobriti međunarodni ugovor i zatražiti analizu postignutog dogovora. 

Gori od May
S britanske strane već stiže najava iz sjevernoirske Demokratske unionističke stranke (DUP) da neće podržati postignuti kompromis. Čelnici DUP-a objavili su ranije u četvrtak da ne mogu prihvatiti sporazum o brexitu koji predlažu Johnson i Europska unija, a nakon objave konačnog dogovora DUP je ustvrdio da se i dalje protivi.

Johnson nema većinu u parlamentu koji broji 650 zastupnika, a za ratifikaciju sporazuma bit će mu potrebno 320 ruku. DUP mu može pomoći s deset glasova. Protivljenje DUP-a moglo bi sa sobom "povući" i tvrde zagovornike Brexita unutar Johnsonove Konzervativne stranke što bi moglo dodatno oslabiti šanse za prihvaćanje sporazuma. Lider oporbe Jeremy Corbyn izjavio je u četvrtak kako je Boris Johnson dogovorio gori sporazum o Brexitu od svoje prethodnice Therese May.

"Ovaj prodavački sporazum neće ujediniti zemlju i treba biti odbačen", ocijenio je čelnik Laburista. Ta će stranka, prema najavama Reutersovih izvora, tražiti raspisivanje drugog referenduma o članstvu Velike Britanije u Europskoj uniji.

Komentirajte prvi

New Report

Close