‘Novi put svile’ posvađao SAD i Kinu na pacifičkom summitu

Autor: Poslovni.hr , 18. studeni 2018. u 22:01
Foto: Getty Images

Sastanak Azijsko-pacifičke ekonomske suradnje bez završne deklaracije.

Čelnici zemalja Azije i Pacifika okupljeni na summitu Azijsko-pacifičke ekonomske suradnje (APEC) u Papui Novoj Gvineji nisu u nedjelju uspjeli postići dogovor o zajedničkoj završnoj deklaraciji zbog sukoba između Kine i SAD-a oko utjecaja u regiji, prenose agencije. Redoviti godišnji summit APEC-a završio je po prvi puta u povijesti bez tradicionalne zajedničke izjave, a umjesto toga domaćin summita će “sljedećih dana objaviti predsjedničku izjavu”, rekao je papuanski premijer Peter O’Neill. APEC čini 21 država koje stvaraju 60 posto svjetskog BDP-a.

Službeno bez pojašnjenja

Službeno nije objavljeno koji su konkretni razlozi zbog kojih nije postignut dogovor i nije poznato je li to povezano s neslaganjem koje su prethodnog dana iskazali kineski predsjednik Xi Jinping i američki potpredsjednik Mike Pence. Za govornicom foruma šefova tvrtki Pence je u subotu pozvao zemlje APEC-a da se ne daju zavesti kineskom diplomacijom koje nudi netransparentne kredite.

“Mi ne potapamo naše partnere u more dugova”, kazao je Pence. “Mi ne primoravamo, ne korumpiramo, ne kompromitiramo vašu nezavisnost”. Nekoliko minuta ranije kineski predsjednik – neosporna zvijezda summita u odsutnosti Donalda Trumpa i Vladimira Putina – branio je golemi program kineskih infrastrukturnih ulaganja na području Europe i Azije nazvan “Novi put svile” objašnjavajući da se “ne radi o zamci kao što su to neki prikazali”.

 

60posto

svjetskog BDP-a stvara 21 članica APEC-a

K tome, kineski ministar vanjskih poslova Hua Chunying kazao je da nijedna zemlja u razvoju neće pasti u dužničko ropstvo zbog suradnje s Kinom.

Podizanje razine razvoja

“Nijedna zemlja u razvoju neće imati dužničke poteškoće jer surađuje s Kinom. Naprotiv, suradnja s Kinom pomoći će tim zemljama da podignu razinu svog neovisnog razvoja i da poboljšaju živote svojih stanovnika”, rekao je Hua.

Kinesku želju za stvaranjem saveznika u pacifičkom području bogatom resursima kroz “Novi put svile” pozorno prate utjecajne sile na tom području – SAD i Australija. Potonja je nakon Penceova govora objavila da će se pridružiti Americi i Japanu u partnerstvu koje bi trebalo pomoći zemljama u okruženju u razvoju infrastrukturnih projekata. Radi se o svojevrsnom pandanu kineskom projektu.

Komentirajte prvi

New Report

Close