Novi problemi za Boeing, prizemljen i model 777

Autor: Poslovni dnevnik , 22. veljača 2021. u 22:00
Nakon zapaljenja motora krhotine su pale na Denver/REUTERS

Regulatorni potezi koji uključuju motore Pratt & Whitney 4000 uslijedili su nakon što je Boeing 777 United Airlinesa u subotu sigurno sletio u zračnu luku Denver nakon što mu je otkazao desni motor.

Američki regulatori najavili su u nedjelju dodatne inspekcije aviona Boeing 777 koji koriste isti tip motora koji je zbog kvara dan ranije doveo do otpadanja dijelova aviona iznad Denvera, a Japan je obustavio njihovu upotrebu dok razmatra koje mjere treba poduzeti.

Federalna zrakoplovna uprava (FAA) je priopćila da će izdati hitnu direktivu kojom će se naložiti pojačani pregledi aviona Boeing 777 s motorima Pratt & Whitney 4000.

Regulatorni potezi koji uključuju motore Pratt & Whitney 4000 uslijedili su nakon što je Boeing 777 United Airlinesa u subotu sigurno sletio u zračnu luku Denver nakon što mu je otkazao desni motor.

Boeing je priopćio u nedjelju da zrakoplovnim prijevoznicima preporučuje obustavljanje letenja 69 Boeinga 777 u uporabi i 59 u skladištu sve dok Federalna zrakoplovna uprava (FAA) ne utvrdi odgovarajući protokol inspekcije.

United Airlines je u nedjelju rekao da će dobrovoljno i privremeno ukloniti svoja 24 aktivna zrakoplova tog tipa iz svog rasporeda. Japansko ministarstvo prometa naložilo je kompanijama Japan Airlines (JAL) i ANA obustavljanje upotrebe Boeinga 777 s motorima P & W 4000, dok razmatra hoće li poduzeti dodatne mjere.

Ministarstvo je reklo da se lani 4. prosinca JAL-ov let od zračne luke Naha do međunarodne zračne luke Tokio vratio u zračnu luku zbog kvara na lijevom motoru oko 100 kilometara sjeverno od zračne luke Naha.

Taj je zrakoplov iste dobi kao i 26-godišnji zrakoplov United Airlinesa koji je sudjelovao u subotnjem incidentu. United je jedini američki operater tih zrakoplova, prema FAA. Ostale zrakoplovne tvrtke koje ih koriste su u Japanu i Južnoj Koreji.

Na temelju početnih informacija zaključili su da bi trebalo povećati interval pregleda za šuplje lopatice ventilatora koje su jedinstvene za ovaj model motora, a koristi se samo na avionima Boeing 777.

Odvojeno je nizozemski Odbor za sigurnost priopćio da istražuje zbog čega su Boeingu 747-400 otpali dijelovi motora ubrzo nakon polijetanja iz zračne luke u Maastrichtu u subotu.

Teretnom zrakoplovu otpali su većinom manji metalni dijelovi iznad južnoga grada Meerssena, prouzročivši štetu na automobilima i lakše ozlijedivši jednu ženu, izvijestili su lokalni mediji.

Očevici su rekli da su vidjeli kako gori jedan od motora zrakoplova, koji je potom sletio u belgijsku zračnu luku u Liegeu, 30 kilometara od Maastrichta.

Komentirajte prvi

New Report

Close