Novi preduvjeti za zaposlenje u Njemačkoj

Autor: Poslovni.hr , 22. veljača 2024. u 11:01
Foto: Unsplash

Od ožujka bit će lakše zapošljavanje i kvalificiranih radnika, navela je agencija.

Druga faza primjene Zakona o kvalificiranoj imigraciji znatno će olakšati zapošljavanje radnika iz zemalja van EU, priopćila je njemačka Savezna agencija za rad.

Domaća poduzeća ove godine će na određeno moći zaposliti do 25.000 stranih radnika. To se prije svega odnosi na potrebe sezonskih špica. Nova faza implementacije zakona na snagu stupa 1. ožujka, piše B92.

Preduvjeti su zaposlenje od najmanje 30 sati tjedno, mogućnost reguliranja rada kolektivnim ugovorom i uplata doprinosa za socijalno osiguranje.

Poslodavac ima obavezu preuzeti i putne troškove uvozne radne snage.

Stručne kvalifikacije i diplome nisu uvjet, navela je agencija, ukazujući za primjer na zapošljavanje u ugostiteljstvu ili na aerodromima.

Radni odnos je ograničen na najviše osam mjeseci. Pritom, poljoprivredni radnici poput žeteoca nisu uključeni u kvotu od 25.000.

Međutim, od ožujka bit će lakše zapošljavanje i kvalificiranih radnika, navela je agencija.

Uvjet je visoka stručna sprema, ili najmanje dvije godine stručnog usavršavanja u inozemstvu, plus najmanje dvije godine radnog iskustva.

Uredba se tiče nereguliranih profesija, kao i radnika iz reguliranih poslova čije su kvalifikacije još na provjeri u Njemačkoj.

Ta kategorija uključuje medicinskog osoblja, arhitekti, državnih službenika i liječnika. Većina profesija u Njemačkoj nije regulirana, prenosi dpa.

Komentirajte prvi

New Report

Close