Novi podaci iz Južne Afrike bude optimizam: Ogroman pad udjela hospitaliziranih zbog omikrona

Autor: Poslovni.hr , 17. prosinac 2021. u 13:39
FOTO: REUTERS/Mike Hutchings

Iz Južne Afrike danas stižu pozitivne vijesti o omikron varijanti koronavirusa, javlja Bloomberg.

Naime, udio zaraženih omikronom koji završe u bolnici je značajno manji od udjela zaraženih koji su hospitalizirani u ekvivalentnom periodu trećeg vala, u kojem je harala delta varijanta.

Konkretno, samo 1.7% potvrđenih slučajeva zaraze omikronom zaprimljeno je u bolnicu u drugom tjednu četvrtog (omikron) vala, u usporedbi s 19% hospitaliziranih u drugom tjednu trećeg, delta vala, rekao je južnoafrički ministar zdravstva Joe Phaahla na press-konferenciji. Kad se gleda udio hospitaliziranih u broju zaraženih, radi se o padu od čak 91%, prenosi Index.

Zdravstveni dužnosnici prezentirali su dokaze da bi omikron varijanta mogla biti blaža od ranijih te da bi broj infekcija mogao biti na vrhuncu u Gautengu, najgušće naseljenoj provinciji te zemlje, javlja Bloomberg.

Ipak, broj novih slučajeva u aktualnom, četvrtom valu porastao je na više od 20.000 dnevno. U ekvivalentnom tjednu trećeg vala ta brojka je iznosila oko 4400. Radi se o dodatnim dokazima za veću zaraznost omikrona, što potvrđuju i naglo rastuće brojke iz drugih zemalja, prvenstveno Ujedinjenog Kraljevstva, navodi Bloomberg.

Komentirajte prvi

New Report

Close