Novi ciljevi sedam najrazvijenijih za solare i vjetar, ali ugljen i plin ipak ostaju

Autor: Poslovni dnevnik , 17. travanj 2023. u 13:20
G7 zemlje nisu podržale prijedlog Kanade da se ugljen prestane koristiti do 2030./SHUTTERSTOCK

Skupina nije podržala rok za prestanak korištenja ugljena do 2030., za koji su se zalagale Kanada i neke druge članice.

Skupina sedam najrazvijenijih gospodarstava svijeta G7 postavila je nove ciljeve za kapacitete solarne energije i priobalnih vjetroelektrana te je pristala ubrzati razvoj proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i prestanak korištenja fosilnih goriva.

Skupina nije podržala rok za prestanak korištenja ugljena do 2030., za koji su se zalagale Kanada i neke druge članice, a ostavila je i mogućnost za daljnja ulaganja u plin, istaknuvši da bi sektor mogao pomoći u potencijalnoj energetskoj krizi.

Ministri zemalja G7 završili su u nedjelju sastanak o klimatskoj, energetskoj i okolišnoj politici u Japanu.

“Prvotno su ljudi smatrali da su rješavanje klimatskih pitanja i rješavanje energetske sigurnosti potencijalno u sukobu. Rasprave koje smo održali pokazuju da ona idu ruku pod ruku”, rekao je Jonathan Wilkinson, kanadski ministar prirodnih sirovina.

Članice su se obvezale kolektivno povećati kapacitete za priobalne vjetroelektrane za 150 gigavata do 2030., a kapacitet za solarnu energiju na više od jednog teravata. “Drastično ćemo povećati električnu energiju proizvedenu iz obnovljivih energija”, rekle su članice.

Komentirajte prvi

New Report

Close