Novi američki udar na Huawei preobrazit će industriju elektroničkih dijelova

Autor: Tomislav Pili , 19. svibanj 2020. u 22:00
Tajvanski TSMC proizvodi glavninu čipova za HiSilicon, Huaweijevu podružnicu/REUTERS

Oko 40 posto dobavljača koristi u proizvodnji američku tehnologiju, a 85 posto softver, pa će Huaweiju biti teško pronaći zamjene.

Novi “kirurški precizan” udar američke administracije na Huawei mogao bi imati i značajan utjecaj na cijeli dobavni lanac globalne elektroničke industrije, ocjenjuju inozemni stručnjaci.

Krajem prošlog tjedna ministarstvo trgovine SAD-a objavilo je kako će svi Huaweijevi dobavljači elektroničkih komponenata morati tražiti dozvolu američke vlade za prodaju ako su te komponente proizvedene na američkoj tehnologiji i strojevima.

Naoštreni noževi

“Kada su stavili Huawei na ‘crnu listu’ u svibnju prošle godine, to je bio veliki politički signal, ali je efekt bio ograničen. No, dužnosnici ministarstva trgovine imali su godinu dana da ‘naoštre noževe’.

Nova će pravila donijeti stvarnu razliku”, ocjenjuje za Financial Times jedan od čelnika tajvanske kompanije koja proizvodi elektroničke komponente, a koji je želio ostati anoniman. Procjene banke Credit Suisse govore da američku tehnologiju u proizvodnji elektroničkih dijelova koristi 40 posto proizvođača. No, američki softver koristi čak 85 posto proizvođača.

Credit Suisse procjenjuje da će biti gotovo nemoguće u svijetu pronaći kompaniju koja će moći surađivati s Huaweijem bez traženja američke dozvole. Analitičari vjeruju da će nova pravila rezultirati snažnim pritiskom na HiSilicon, Huaweijevu podružnicu za proizvodnju čipova i ujedno najvećeg kineskog proizvođača tih komponenata.

Tajvanski TSMC, vodeći svjetski ugovorni proizvođač čipova te manji kineski konkurent SMIC trenutno proizvode glavninu čipova koje je dizajnirao HiSilicon, a koji se ugrađuju u Huaweijeve mobitele i telekomunikacijsku opremu.

Randy Abrams, analitičar Credit Suissea za azijsko tržište elektroničkih komponenti, u bilješci klijentima je naveo kako očekuje da TSMC i SMIC nakon isteka razdoblja počeka od 120 dana zaustave proizvodnju Huaweijevih čipova dok ne ishoduju potrebne “papire”.

Dio poznavatelja industrije pita se i hoće li SMIC uopće poštovati američku regulativu. Argumentirajući da će potez Washingtona dovesti do eskalacije američko-kineske bitke za tehnološku dominaciju, tajvanski stručnjaci smatraju da bi SMIC “mogao stati uz Kinu” i preuzeti dio posla koji TSMC radi za HiSilicon.

Ograničeni kapaciteti

U tom slučaju, sasvim je izgledno da bi i SMIC završio na američkoj “crnoj listi”. No, valja naglasiti i kako su SMIC-ovi kapaciteti zamjene TSMC-a dosta ograničeni. HiSiliconove Kirin čipove TSMC proizvodi u četiri različite arhitekture – 16, 12, 7 i 5-nanometarskoj arhitekturi.

Chris Hsu, analitičar tvrtke Trendforce, smatra da SMIC može preuzeti proizvodnju samo tehnološki starijih 16 i 12-nanometarskih arhitektura.

Stoga je vjerojatnija opcija da će se Huawei okrenuti tajvanskom MediaTeku, dobavljaču koji je već pomogao u tehnološkom razvoju kineskih proizvođača mobitela Xiaomi i Oppo.

No, Huaweiju će mnogo veći problem biti pronaći prikladnog dobavljača komponenti za telekomunikacijsku opremu, poslovnog segmenta koji Huaweiju donosi 35 posto prihoda i koji je tu kompaniju i preobrazio u globalnog tehnološkog diva. Stručnjaci ocjenjuju da je u proteklih godinu dana Huawei nagomilao zalihe kako bi dovršio dobivene ugoovre za 5G. No, poslije toga prognoze za taj segment poslovanja nisu najbolje.

Komentirajte prvi

New Report

Close