Nove brojke jasno govore da je glavni ‘bolesnik Europe’ i dalje loše, uz malo nade za oporavak

Autor: Domagoj Puljizović , 17. veljača 2024. u 09:47
FOTO: REUTERS/Liesa Johannssen

Ekonomisti kažu da bi najgore moglo uskoro biti gotovo, ali se još uvijek ne nadaju gospodarskom rastu 2024. i sugeriraju da bi zemlja ove godine mogla ući u tehničku recesiju.

Ekonomski podaci koji se tiču tvorničke narudžbe, izvoza i industrijske proizvodnje s kraja prošle godine upućuju na slabo stanje njemačkog gospodarstva zbog čega se o njemu ponovno govori kao o “bolesniku Europe”.

“Podaci potvrđuju da je njemačka industrija još uvijek u recesiji”, izjavio je Holger Schmieding, glavni ekonomist u Berenberg banci, za CNBC.

Industrijska proizvodnja u prosincu na mjesečnoj je razini pala za 1,6 posto, a u ukupnoj 2023. smanjena je za ukupno 1,5 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Izvoz – koji je kamen temeljac njemačkog gospodarstva – pao je za 4,6 posto u prosincu odnosno za 1,4 posto ili 1,562 trilijuna eura na godišnjoj razini.

Podaci o tvorničkim narudžbama na prvi su se pogled činili obećavajućima jer su odražavali povećanje od 8,9 posto u prosincu u usporedbi sa studenim.

Ipak, taj rast “nije velik razlog za utjehu”, rekla je Franziska Palmas, viša europska ekonomistica u Capital Economicsu uz objašnjenje da je ono rezultat nekoliko velikih narudžbi, koje imaju sklonost biti nestabilne.

“Narudžbe su, isključujući narudžbe velikih razmjera, zapravo pale na najnižu razinu nakon pandemije”, dodala je.

U odnosu na 2023. tvorničke su narudžbe pale za 5,9 posto. I dok podaci iz prosinca još uvijek ne upućuju na to da je oporavak na vidiku, najnovije izvješće Indeksa menadžera nabave pokazuje da bi najgore u proizvodnom sektoru uskoro moglo biti gotovo, rekao je Schmieding.

Unatoč tome, gospodarski rast nije za očekivati tako skoro, rekao je za CNBC Erik-Jan van Harn, makrostrateg za globalnu ekonomiju i tržišta u Rabobanku.

“Još uvijek nismo ni blizu aktivnosti njemačke industrije kakvu smo vidjeli prije pandemije”, objasnio je van Harn pa dodao da se kontrakcija njemačkog gospodarstva očekuje i u prvom tromjesečju ove godine, ali da će vjerojatno biti manje ozbiljna negoli u četvrtom kvartalu 2023.

Drugi su još pesimističniji u pogledu gospodarske slike Njemačke. “Držimo se naše prognoze da će se njemačko gospodarstvo slabiti u cjelini za 0,3 posto u 2024.”, rekao je glavni ekonomist Commerzbanka Jörg Krämer.

Nalaz Saveznog ureda za statistiku pokazuje da je u trećem kvartalu 2023. zabilježena stagnacija, a ne pad, no ako se gospodarstvo smanji u prva tri mjeseca 2024., Njemačka bi mogla zapasti u recesiju.

“Tvrtke jednostavno imaju previše toga za probaviti – povećanje opće stope inflacije, visoke cijene energenata, manje vjetra u leđa iz Kine te eroziju Njemačke kao poslovne lokacije”, objasnio je Krämer govoreći o razlozima pada njemačkog gospodarstva.

Čimbenici poput jeftine energije iz Rusije, snažne potražnje iz Kine i rastuće globalne trgovine desetljećima su poticali njemački izvoz, “ali sada posustaju”, kazao je.

Uz to, nacionalna i međunarodna politika također bi mogla predstavljati rizik za gospodarstvo zemlje, kažu stručnjaci.

Podsjetimo, Semafor koalicija bila je pod pritiskom nakon što je prošla kroz proračunsku krizu zbog odluke Ustavnog suda da je preraspodjela neiskorištenog duga preuzetog tijekom pandemije na trenutne proračunske planove nezakonita.

To je ostavilo rupu od 60 milijardi eura u koalicijskim proračunskim planovima, a kako su sredstva dodjeljivana za godine koje dolaze, kriza će vjerojatno ponovno doći do izražaja krajem godine kada se počne planirati proračun za 2025.

Zadovoljstvo birača vladom također je nisko, oporbeni CDU trenutno vodi u anketama, dok je na drugom mjestu njemačka krajnje desna stranka, AfD. Podrška potonjem je međutim opala posljednjih tjedana zbog prosvjeda protiv krajnje desnice koji su zahvatili zemlju, a stotine tisuća Nijemaca izašlo je na ulice.

I izbori u SAD-u također bi mogli otežati stvari, smatra Schmieding.

“Trumpove prijetnje trgovinskim ratom mogle bi biti značajna negativnost za Njemačku”, rekao je uz objašnjenje da to ovisi o ishodu izbora i možda se neće razviti punom snagom do 2025.

Komentirajte prvi

New Report

Close