Nova vrsta radara vreba vozače: Dugoročno će se koristiti za kažnjavanje

Autor: Poslovni.hr , 25. kolovoz 2021. u 09:57
Foto: Pixabay

U Francuskoj je prototip radara s bukom testiran prošle godine na zatvorenoj testnoj stazi u gradu Nantesu.

Francuska i Španjolska upravo postavljaju takozvane radare buke s kamerama i mikrofonima od 360 stupnjeva koji će se dugoročno koristiti za kažnjavanje vozača, dok će se kamera s mjeračem buke testirati u Engleskoj, a u Danskoj kontrola brzine mora će se smanjiti zbog buku na cestama koja je štetna za zdravlje.

Kako piše HAK revija, svake godine buka izazove tisuće prijevremenih smrtnih slučajeva kao i kroničnih poremećaja sna za milijune građana EU. Zbog borbe protiv ilegalne prometne buke motocikala i automobila, brojne europske zemlje stoga usvajaju novu tehnologiju koja bilježi buku i registarske tablice.

U Francuskoj je prototip radara s bukom testiran prošle godine na zatvorenoj testnoj stazi u gradu Nantesu. Rezultati eksperimenta bili su toliko uvjerljivi da se osam gradova sada prijavilo za sudjelovanje u testiranju prototipa radara s bukom. Radari buke bilježe razinu decibela iz svog okruženja deset puta u sekundi. Na uređajima se nalazi kamera od 360 stupnjeva zajedno s četiri akustična mikrofona koji detektiraju buku i registarsku pločicu. Očekuje se da će se radari za buku u Francuskoj najranije koristiti za izricanje kazni do kraja 2022. ili 2023. godine, ovisno o tome kako će se odvijati projekt, koji je pokrenulo Ministarstvo okoliša.

Komentirajte prvi

New Report

Close