Nova varijanta virusa: Soj ‘lambda’ ubrzano se širi, pojavljuje se istovremeno u više zemalja

Autor: Poslovni.hr , 23. lipanj 2021. u 12:42
Foto: Reuters

Varijanta lambda prvi put se pojavila u kolovozu 2020. u Peruu.

Dok znanstvenici u Njemačkoj upozoravaju na opasnost od soja delta, već se širi sljedeća varijanta virusa lambda, mutacija virusa koja se ubrzano širi prije svega po Latinskoj Americi.

Prije tjedan dana Svjetska zdravstvena organizacija svrstala je taj soj u kategoriju pod promatranjem (VOI, Variants of Interest) jer dovodi do učestalog zaražavanja i pojavljuje se istovremeno u više zemalja. Točnije u njih 29, od kojih su sedam latinoameričke zemlje: Brazil, Kolumbija, Ekvador, Meksiko, Argentina, Peru i Čile, piše DW.

Varijanta lambda prvi put se pojavila u kolovozu 2020. u Peruu. Skoro godinu dana kasnije ta mutacija tamo dominira s 82 posto. U Čileu taj soj uzrokuje već svaku treću infekciju.

Jairo Méndez-Rico, stručnjak za virusne bolesti pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, za DW kaže: “Do sada nema indicija za agresivno ponašanje lambda varijante. Iako postoji mogućnost veće stope zaražavanja, još uvijek nemamo utemeljena istraživanja da bismo taj soj usporedili s varijantama gama i delta.”

Komentari (3)
Pogledajte sve

I meni se pojavio, u gaćama odozada….

Cijeli svijet već ima nove varijante virusa samo mi nikako naprijed.

Treba pitati amere koji su pustili virus u kinu a čini se sad njime upravljaju do kad će puštati virus

New Report

Close