Nova studija donosi potencijalno lošu vijest za one koji su preboljeli teži oblik covida

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. prosinac 2021. u 09:05
Foto: Pixabay

Svi pacijenti uključeni u studiju oporavili su se od bolesti, a znanstvenici su i nakon toga nastavili pratiti njihovo zdravstveno stanje.

U pacijenata koji su preživjeli teški oblik covida-19 uočena je dvaput veća vjerojatnost od smrti u idućoj godini u odnosu na one koji se nisu zarazili koronavirusom ili su bolest preboljeli uz blage do umjerene simptome, rezultati su nove studije objavljeni u časopisu Frontiers in Medicine.

Istraživanje upućuje na to da teža zaraza koronavirusom može dugoročno znatno naškoditi zdravlju te ukazuje na važnost cijepljenja.

Studija je pokazala da je povećani rizik od smrti zamijećen osobito među populacijom mlađom od 65 godina, a samo 20 posto pacijenata koji su preboljeli teški oblik covida umrlo je od posljedica tipičnih za covid, poput respiratornog zatajenja, piše Guardian.

“Naša ranije provedena studija pokazala je da u pacijenata s preboljelim teškim oblikom covida-19 koji su se uspjeli oporaviti postoji znatno veći rizik od hospitalizacije u sljedećih šest mjeseci”, rekao je glavni autor studije, profesor Arch Mainous sa Sveučilišta Florida.

“Novom smo studijom proširili dosadašnja saznanja kako bismo istražili koliki je rizik od smrtnosti godinu dana nakon preboljelog teškog covida.”

Istraživači su proučili elektroničke zdravstvene kartone 13.638 pacijenata koji su bili podvrgnuti PCR testiranju na covid u sklopu zdravstvenog sustava Sveučilišta Florida, pri čemu je 178 pacijenata imalo teške simptome bolesti, 246 ih je pokazivalo blage ili umjerene simptome covida-19, a ostali su bili negativni.

Svi pacijenti uključeni u studiju oporavili su se od bolesti, a znanstvenici su i nakon toga nastavili pratiti njihovo zdravstveno stanje.

“Naše je istraživanje pokazalo da su u predstojećih godinu dana uočeni znatno veći izgledi od smrtnog ishoda među pacijentima koji su preboljeli težak oblik covda (zbog kojega su bili hospitalizirani).”

Obrazac je bio osobito čest među pacijentima mlađim od 65 godina.

S obzirom na to da su smrtni ishodi često uslijedili dugo nakon prebolijevanja infekcije, vrlo je vjerojatno da ih ni obitelj ni njihovi liječnici nikada nisu povezali s covidom-19, pokazalo je istraživanje.

Većina smrtnih slučajeva koja je uslijedila u roku od godine dana nakon što su pacijenti preživjeli teški oblik covida-19 nije se povezivala s uobičajenim komplikacijama koje prate tu bolest. Naime, 80 posto takvih smrti dogodio se iz čitavog niza razloga koje liječnici obično ne dovode u vezu s koronavirusom.

Podaci ukazuju na to da se u razdoblju od godinu dana nakon hospitalizacije zbog covida sveukupno zdravstveno stanje pacijenata pogoršalo i da im je oslabio imunitet, zbog čega su bili podložniji razvoju raznih drugih bolesti.

“S obzirom na to da sada znamo kako postoji znatan rizik od smrtnog ishoda nakon nečega što bismo mogli smatrati neprepoznatom komplikacijom covida-19, moramo biti još oprezniji u nastojanju da spriječimo broj teških oblika covida-19”, rekao je Mainous.

“Riskirati tešku zarazu i nadati se uspješnom liječenju i izlječenju nakon hospitalizacije? Čini se da to nije ni krajnja ni potpuna slika negativnog ishoda zaraze koronavirusom. U ovom je trenutku naša preporuka – iskoristite preventivne mjere, među kojima je i cijepljenje, pa ćete spriječiti i razvoj težih oblika covida-19.”

Komentirajte prvi

New Report

Close