Nova ponuda od 53 eura za Deutsche Wohnen opet razljutila dioničare

Autor: Tomislav Pili , 03. kolovoz 2021. u 22:00
Vonovijina ponuda propala je prošlog mjeseca, a sada je dala novu/Reuters

Jedan od najvećih dioničara smatra da ponuda ne odražava knjigovodstvenu vrijednost kompanije.

Vonovia ne odustaje od preuzimanja konkurenta kojim bi pod jednim krovom okupila 500.000 stanova za najam u Njemačkoj, no veliki dioničari Deutsche Wohnena opet ponudu smatraju preniskom.

Vonovia je početkom tjedna objavila kako planira dati poboljšanu ponudu za Deutsche Wohnen od 53 eura za dionicu.

To je dva posto više od prijašnje koju su prošlog mjeseca dioničari odbacili. Podsjetimo, Vonovia je uspjela prikupiti oko 48 posto dionica, što nije bilo dovoljno za uspjeh ponude jer je prag postavljen na najmanje 50 posto udjela.

Nije pravedno

Podsjetimo, Vonovia je 2016. pokušala neprijateljski preuzeti svog konkurenta, čemu se vodstvo Deutsche Wohnena oštro suprotstavilo. No, drugu ponudu podržale su obje kompanije. Već treći pokušaj vrijedan je 18 milijardi eura, no dioničari ga smatraju neprihvatljivim jer i dalje podcjenjuje vrijednost kompanije, piše Financial Times.

Michael Muders, fond menadžer u Union Investmentu, trećem društvu za upravljanje imovinom po veličini u Njemačkoj, kaže kako poboljšana ponuda još uvijek “nije pravedna” jer ne odražava pravu vrijednost imovine Deutsche Wohnena.

I ova je ponuda prag uspješnosti postavila na 50 posto udjela. Međutim, Vonovia bi ovoga puta mogla imati nešto lakši zadatak jer je posljednjih dana povećala udjel na 30 posto. Stoga bi trebala doći do tek petine preostalih dionica.

Uprava Deutsche Wohnena i ovoga je puta podržala Vonovijinu ponudu kojom bi bio stvoren njemački nekretninski div s imovinom od 90 milijardi eura. Naime, osim pola milijuna stanova u Njemačkoj, dvije kompanije posjeduju i imovinu u Austriji i Švedskoj.

Obje kompanije tvrde da bi spajanje rezultiralo godišnjim uštedama od 105 milijuna eura. Međutim, Muders ističe kako nova ponuda ne uključuje kontrolnu premiju, ali i činjenica da tih 105 milijuna eura godišnjih ušteda ne bi bilo dijeljeno s dioničarima Deutsche Wohnena.

Vrijedi li 56 eura?

Muders smatra i kako je knjigovodstvena vrijednost imovine zastarjela jer ne odražava posljedice travanjske sudske odluke kojom je ukinuta odredba berlinskih gradskih vlasti o ograničavanju visine najamnine.

Do kraja ožujka ove godine Deutsche Wohnen je objavio kako neto vrijednost imovine iznosi 52,5 eura po dionici. No, Muders tvrdi kako je vrijednost berlinske imovine povećana zbog sudske odluke. Prema njegovim procjenama, knjigovodstvena vrijednost kreće se oko 56 eura po dionici. “Nismo sigurni da interesi dioničari imaju viši prioritet za vodstvo Deutsche Wohnena”, kazao je Muders.

Inače, Union Investment jedan je od najvećih dioničara Deutsche Wohnena s 2,5 posto udjela. Prošlu ponudu to je financijsko društvo odbilo. S druge strane, Deutsche Wohnen i Vonovia odbacuju kritike tvrdeći kako poboljšana ponuda nudi 17 posto premije u odnosu na burzovnu cijenu.

Iz Deutsche Wohnena su k tome dodali kako su od ostalih dioničara dobili signale kako većina podržava ovu ponudu. Kompanija je i najavila da će revidiranu knjigovodstvenu vrijednost objaviti 13. kolovoza, zajedno s polugodišnjim izvješćem.

“Ponuđena cijena od 53 eura je blago iznad procijenjene knjigovodstvene vrijednosti”, poručili su iz kompanije.

Dodali su da su prethodne procjene ionako računate uz pretpostavku da je ograničavanje cijene najma neustavno i da će biti ukinuto na sudu. Presuda stoga nije razlog za promjenu procjene vrijednosti imovine, poručili su iz Deutsche Wohnena.

Komentirajte prvi

New Report

Close