Nova Komisija preuzela dužnost

Autor: Ana Blašković , 02. prosinac 2019. u 22:00
Ursula Von der Leyen u Bruxellesu naslijedila Jean-Claudea Junckera/Goran Stanzl/PIXSELL

Na godišnjicu Lisabonskog ugovora.

Europska komisija pod palicom Ursule von dey Leyen je 1. prosinca službeno je preuzela dužnost. Von der Leyen, koja je na čelu Komisije naslijedila Jean-Claudea Junckera, sudjelovala je u nedjelju na svečanosti u povodu desete obljetnice Ugovora iz Lisabona održanoj u Kući europske povijesti u Bruxellesu kada joj je predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli simbolično uručio osnivačke ugovore.

"Ova obljetnica najbolji je mogući dan za početak rada novog Kolegija povjerenika. S današnjim danom preuzimamo dužnost čuvara osnivačkih ugovora i zaštitnika lisabonskih obećanja. Osjećam tu odgovornost. To je odgovornost prema našim prethodnicima, našim utemeljiteljima i svemu što su postigli", kazala je von der Leyen.

Nova EK ovog puta je slučajno preuzela dužnost na godišnjicu Lisabonskog ugovora. Mandat je preuzela točno prije mjesec dana, no Europski parlament odbio je potvrditi troje kandidata pa su morali biti zamijenjeni novim imenima. Pred novom Komisijom bit će turbulentno razdoblje; brexit, migracije, uspon populizma, klimatske promjene, digitalizacija, terorizam, očuvanje modela socijalnog tržišnog gospodarstva.

Već 11. prosinca objavit će Europski zeleni plan čiji je cilj postizanje klimatske neutralnosti. Cilj je do sredine stoljeća postići ugljičnu neutralnost, a do tada treba osigurati pravičnu tranziciju koja uključuje fond za pomoć zemljama pri prelasku s fosilnih goriva na čiste izvore enrgije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close