Nova geopolitička karta u središnjoj Aziji, Kina traži za sebe lidersku poziciju

Autor: Darko Bičak , 21. svibanj 2023. u 22:00
Kineski predsjednik Xi Jinping je predstavio veliki plan za razvoj srednje Azije/Reuters

Zbog promjenjenih globalnih političkih odnosa, uzrokovanih ratom u Ukrajini i zaoštravanjem odnosa sa Sjedinjenim Državama, Kina traži nove saveznike, tržišta i putove dobave energije.

Kineski predsjednik Xi Jinping u petak je predstavio veliki plan za razvoj srednje Azije, od izgradnje infrastrukture do jačanja trgovine, preuzimanjem nove vodeće uloge u regiji koja je tradicionalno bila ruska sfera utjecaja.

Kako prenosi Reuters, Xi je u obraćanju na samitu Kine i središnje Azije u sjeverozapadnoj Kini rekao da je Kina spremna koordinirati razvojne strategije s Kazahstanom, Kirgistanom, Tadžikistanom, Turkmenistanom i Uzbekistanom i promicati modernizaciju svih njih.

Pozicioniranje u regiji
“Ovaj je samit dodao novi poticaj razvoju i revitalizaciji šest zemalja i ubrizgao snažnu pozitivnu energiju u regionalni mir i stabilnost. Zajedno ćemo poticati novu paradigmu duboko komplementarne suradnje na visokoj razini u kojoj svi dobivaju”, rekao je Xi.

Kina se svojim angažmanom, navodi Reuters, postavila na čelo utrke za politički utjecaj i energetske resurse u energetski bogatoj regiji, gdje je Rusija zaokupljena ratom u Ukrajini a američko prisustvo u regiji se smanjilo. Pet bivših sovjetskih republika, s mrežom trgovačkih koridora, nudi Kini alternativne smjerove za prijevoz goriva, hrane i druge robe u slučaju poremećaja.

Obećanja potpore i suradnje na dvodnevnom samitu predstavljat će kontrast “negativnoj” slici Kine koja će biti predstavljena na samitu čelnika G7 u Japanu u petak, ocjenjuje Reuters. Kineska potpora srednjoj Aziji također se čini kao protuteža američkim optužbama za njezinu diplomaciju prisile.

Xi je rekao da bi Kina i zemlje središnje Azije trebale produbiti povjerenje i ponuditi “jasnu i snažnu podršku” temeljnim interesima kao što su suverenitet, neovisnost, nacionalno dostojanstvo i dugoročni razvoj.

“Kina je spremna pomoći srednjoazijskim zemljama da poboljšaju provedbu zakona, sigurnost i izgradnju obrambenih sposobnosti”, rekao je. Kina bi također unaprijedila bilateralne sporazume o ulaganjima i povećala obujam prekograničnog tereta s regijom, navodi kineski čelnik.

Dodaje da će se potaknuti tvrtke koje financira Kina u srednjoj Aziji da otvore više radnih mjesta, izgrade skladišta i pokrenu posebnu željezničku uslugu usmjerenu na promicanje turizma.

“Kako bi ojačala našu suradnju i razvoj središnje Azije, Kina će zemljama središnje Azije osigurati ukupno 3,8 milijardi dolara financijske potpore i bespovratnih sredstava”, rekao je Xi Jinping.

Rast trgovine
Trgovina između Kine i središnje Azije dosegla je rekordnih 70 milijardi dolara prošle godine, s Kazahstanom na čelu s 31 milijardom dolara. Xi je rekao da bi trebalo ubrzati izgradnju Linije D plinovoda Kina-Središnja Azija.

Također je pozvao Kinu i središnju Aziju da povećaju svoju trgovinu naftom i plinom, razviju energetsku suradnju među industrijskim lancima i potaknu suradnju na novoj energiji i mirnodopskom korištenju nuklearne energije.

Dugoročno gledano, Kina podupire izgradnju međunarodnog prometnog koridora preko Kaspijskog mora i ojačat će izgradnju prometnih čvorišta usluga teretnih vlakova između Kine i Europe, zaključio je kineski predsjednik.

Komentirajte prvi

New Report

Close