Nova Brexit drama: Dogovor s EU za samo 10 mjeseci

Autor: Tomislav Pili , 18. prosinac 2019. u 15:29
Foto: Leon Neal/Press Association/PIXSELL

London poručio da tranzicijsko razdoblje istječe za godinu dana.

Tečaj britanske funte pao je u utorak 0,7 posto nakon vijesti da će britanska vlada zakonom onemogućiti produženje roka za sklapanje trgovinskog sporazuma s Europskom unijom nakon 2020. godine. To konkretno znači da će London i Bruxelles morati ispregovarati trgovinski sporazum u ekspresnom roku od 10 mjeseci. Tamošnji mediji izvijestili su da će premijer Boris Johnson revidirati akt službeno poznat kao zakon o sporazumu o povlačenju koji će eksplicitno zabraniti produženje roka tranzicijskog razdoblja nakon prosinca iduće godine.

Tranzicijsko razdoblje predviđeno je kao vrijeme prilagodbe obiju strana činjenici da je Ujedinjeno Kraljevstvo izašlo iz članstva Europske unije. Kako je Johnson već ranije najavljivao, Brexit će se konačno dogoditi 31. siječnja. Predviđeno je da to razdoblje traje do dvije godine nakon Brexita ako se obje strane slože, a za to vrijeme Velika Britanija i EU trebale bi ispregovarati kako će izgledati njihovi sveobuhvatni ekonomski odnosi – od financijskih usluga i pravila o porijeklu proizvoda do carina, pravila o državnim subvencijama i ribarstvu. Tijekom tranzicijskog razdoblja europsko zakonodavstvo i dalje će se primjenjivati u Velikoj Britaniji, ali ta država više neće imati predstavnike u tijelima Europske unije.

Ako London i Bruxelles ne uspiju postići dogovor u predviđenom roku, a ne dođe do produženja tranzicijskog razdoblja, trgovina između Otoka i Europe odvijat će se po pravilima Svjetske trgovinske organizacije. No, takvo rješenje dosta je nepovoljno za britanske kompanije. Europska unija se nada da će trgovinski pregovori otpočeti u ožujku što znači da dvije strane imaju samo 10 mjeseci da se dogovore i potom dovrše proces ratifikacije u 28 parlamenata. S obzirom da će pregovori biti zahtjevni – EU je već poručila kako neće zapečatiti dogovor s ekonomski moćnim susjedom bez čvrstih jamstava o tržišnoj utakmici – u europskim prijestolnicama već se osjeća skepsa da je moguće postići dogovor u tako kratkom vremenu.

“To će biti vrlo složeno. Riječ je o cijelom nizu odnosa, u trgovini, ribarstvu i suradnji u sigurnosnoj i vanjskoj policiji”, izjavila je prošlog petka njemačka kancelarka Angela Merkel.

Maarten Geerdink, analitičar dionica u NN Investment Partners rekao je za CNBC kako je Johnson dao burzama još jedan rok na koji će se fokusirati. Međutim, golema većina u parlamentu daje Johnsonu dovoljno prostora za brzo postizanje sporazuma, dodao je Geerdink.

Komentirajte prvi

New Report

Close