Europski avioprijevoznik traži odštetu od Boeinga

Autor: Poslovni dnevnik , 14. ožujak 2019. u 13:31
Foto: Getty images

Zbog zabrane leta Boeinga 737 MAX odgađa letove i trpi gubitke.

Norveški avioprijevoznik Norwegian Air objavio je u srijedu da će tražiti odštetu od američkog proizvođača zrakoplova Boeinga zbog izgubljenih prihoda i troškova povezanih s prizemljenjem modela 737 MAX 8 nakon nesreće u Etiopiji.

Europski su regulatori u utorak zabranili letove tog tipa zrakoplova u Europi nakon nesreće sličnog modela u Etiopiji u kojoj je stradalo 157 ljudi.

To je ujedno druga nesreća tog tipa zrakoplova u pet mjeseci. Norwegian Air danas je otkazao 30-ak letova koji su trebali biti izvedeni Boeingom 737 MAX. Većina njih trebala je poletjeti iz zračnih luka u Oslu, Stockholmu i drugim gradovima u sjevernoj Europi.

"Očekujemo od Boeinga da to plati", kazali su iz norveške tvrtke u elektroničkoj poruci za Reuters. Od ukupno 163 zrakoplova u floti Norwegian Aira 18 je putničkih zrakoplova Boeing MAX kojim je taj niskotarifni prijevoznik u sljedećim godinama namjeravao izvoditi većinu letova na kratkim i srednjim destinacijama.

Izvori u zrakoplovnom sektoru upozoravaju pak da će se Boeing nakon nesreće suočiti s velikim odštetnim zahtjevima. Prizemljeni zrakoplovi dodatno će pojačati pritisak na norvešku kompaniju koja niže gubitke zbog žestoke konkurencije u teškom razdoblju za europski sektor zračnog prijevoza.

Kompanija je proteklih mjeseci od dioničara pribavila tri milijarde norveških kruna (348 milijuna dolara).

Komentirajte prvi

New Report

Close