Norveški naftaši iduće godine režu ulaganja za 3,6 milijardi dolara

Autor: Poslovni dnevnik , 04. lipanj 2020. u 21:59
Na smanjenje ulaganja utjecaj je pad cijena Brent nafte na najnižu razinu u dva desetljeća/REUTERS

Naftne kompanije, uključujući i norveški Equinor, priopćile su kako namjeravaju smanjiti i operativnu i kapitalnu potrošnju.

Ulaganja u industriju nafte i plina, ključnog pokretača gospodarstva Norveške, tijekom 2021. godine naglo će pasti nakon što su ove godine rasla manje od očekivanja, pokazalo je u četvrtak objavljeno istraživanje nacionalne statističke agencije (SSB).

Očekuje se da će najveći pad doći iz područja istraživanja novih rezervi i financiranja razvojnih projekata, dok će se tekući radovi na izgradnji naftnih polja nastaviti uglavnom kako je i očekivano.

Prognoze temeljene na podacima naftnih kompanija pokazuju da su investicijski planovi za 2020. smanjeni na 180,3 milijarde norveških kruna (19 milijardi dolara) sa 185,4 milijarde kruna iz veljače, no to je i dalje više nego 2019. kada su bili vrijedni 177,5 milijardi kruna.

Iduće godine se očekuju ulaganja u naftni sektor od 145,6 milijardi kruna, priopćio je SSB. To bi značilo da će ulaganja pasti za 34,7 milijardi kruna, odnosno 3,6 milijardi dolara.

Cijena Brent nafte u travnju je pala na najnižu razinu u dva desetljeća.

Naftne kompanije, uključujući i norveški Equinor, priopćile su kako namjeravaju smanjiti i operativnu i kapitalnu potrošnju.

Planirano smanjenje poreza koje norveški parlament trenutno razmatra moglo bi dovesti do odobravanja više projekata, uključujući razvoj naftnih polja NOAKA, Eldfisk North, Greveling i Lavrans, priopćila je statistička agencija.

Komentirajte prvi

New Report

Close