Norveška i Britanija grade najduži električni kabel na svijetu

Autor: Tomislav Pili , 30. ožujak 2015. u 16:12
Podmorski vod povezivat će engleski Blyth i norveški Kvilldal/Thinkstock

Sporazum između dvije države daje Britaniji pristup struji iz norveških hidroelektrana čime će se nadoknaditi pad proizvodnje iz vjetroelektrana.

Potreba za zelenom energijom nagnala je Veliku Britaniju da s Norveškom sklopi sporazum o gradnji najdužeg podmorskog voda na svijetu vrijednog dvije milijarde eura.

Predstavnici norveškog i britanskog operatera električne mreže, National Grida i Statnetta, krajem prošlog tjedna u britanskom su veleposlanstvu u Oslu potpisali sporazum o gradnji 730 kilometara dugog voda snage 1400 MW kojim će struja iz norveških hidroelektrana dolaziti do 750.000 britanskih domova. Kabel će polaziti iz sjevernoengleskog grada Blytha i kroz Sjeverno more izaći u norveškom Kvilldalu. Kako piše britanski Guardian, izgradnja će stajati dvije milijarde eura, a podmorski vod bi trebao početi s radom do 2021. godine.

 

750tisuća

kućanstava dobivat će struju zahvaljujući ovom projektu

Uštede od 3,5 milijarde funti
Unatoč popriličnoj cijeni izgradnje, Britanci u ovom poslu vide računicu. Prema procjenama tamošnjeg energetskog regulatora Ofgema, sporazum s Norveškom otvara vrata uštedama do 3,5 milijarde funti u sljedećih četvrt stoljeća na temelju uvoza jeftinije struje. Tajnik za energetiku Ed Davey izjavio je medijima kako će sporazum pružiti Velikoj Britaniji pristup norveškoj zelenoj energiji, čime će se nadoknaditi pad proizvodnje iz britanskih vjetroelektrana kada su vremenske prilike nepovoljne.

"Na ovom projektu radio sam s National Gridom i Statnettom posljednje dvije godine i sretan sam što su donijeli ovu golemu investicijsku odluku", dodao je Davey za otočne medije. Ovo će biti prva električna veza između Britanije i Norveške, ali ne i prva energetska veza. Naime, dvije su države već povezane golemim, 1176 kilometara dugim cijevnim vodom Langeled kojim iz Norveške dolazi plin i nafta.

Nije nova ideja
Važnost norveške energetike za Veliku Britaniju naglasio je i tajnik Davey naglasivši kako je ta država najvažniji energetski partner za Ujedinjeno Kraljevstvo, ali da se partnerstvo između dvije države do sada uglavnom temeljilo na iskorištavanju naftnih ležišta u Sjevernom moru. "Ovaj projekt pomiče nas u novu fazu u kojoj dijeljenje obnovljivih izvora energije može također donijeti značajne prednosti za obje države", dodao je Davey. Inače, povezivanje britanskog otoka s norveškim golemim hidroenergetskim potencijalom i nije nova ideja. Još 2011. skupina energetskih kompanija najavila je gradnju sličnog, ali kraćeg podmorskog voda između Škotske i Norveške. Vod bi trebao biti dovršen 2020. godine, ali bi koštao nekih 200 do 300 milijuna eura više od prošlotjednog sporazuma. Osim toga, Velika Britanija već je povezana električnim podmorskim kabelima s Nizozemskom, Francuskom i Irskom, a planira gradnju i dodatnih kako bi zadovoljila rastuću potražnju za električnom energijom. 

Komentirajte prvi

New Report

Close