Nokia smijenila šefa koji nije uspio iskoristiti probleme velikog konkurenta

Autor: Tomislav Pili , 03. ožujak 2020. u 07:11
FOTO: REUTERS/Sergio Perez/File Photo

Švedski Ericsson osvojio je više ugovora za isporuku 5G mreža, a Nokiji je veliki konkurent i Huawei unatoč američkom pritisku zbog optužbi za špijuniranje.

Finski proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia objavio je smjenu svog vodstva koje nije uspjelo osigurati bolju poziciju kompanije u globalnoj 5G utrci, posebno u kontekstu problema s kojima se suočava kineski Huawei zbog američkih optužbi za suradnju s obavještajnom službom.

Sadašnji izvršni direktor Rajeev Suri odlazi s te pozicije u rujnu, a zamijenit će ga Pekka Lundmark, nekadašnji Nokijin zaposlenik i trenutno prvi čovjek energetske kompanije Fortum.

Šest teških godina
Podsjetimo, Suri je za kormilom Nokije već šest godina, a nekada je vodio Siemens Network. U tih šest godina vrijednost Nokijinih dionica smanjila se više od trećine, uključujući pad od 25 posto u posljednjih četiri i pol mjeseca jer je švedski Etricsson ostvario mnogo bolje rezultate u broju ugovora za isporuku 5G opreme.

Prema podacima iz financijskog izvješća za prošlu godinu, Nokia je osigurala 66 ugovora, a švedski konkurent njih 81. Međutim, Nokiji je i dalje značajan konkurent Huawei, unatoč američkom pritisku na tu kinesku kompaniju. Podsjetimo, Washington žestoko lobira kod savezničkih država da njihovi telekomunikacijski operateri ne koriste Huaweijevu opremu zbog navodnog korištenja u špijunske svrhe.

Te je optužbe Huawei više puta demantirao. Iako Ericsson i Nokia zbog toga praktički uživaju duopol na američkom tržištu, finski proizvođač to nije uspio pretočiti u opipljivije pozitivne rezultate. Naprotiv, kompanija je u listopadu prošle godine najavila da će morati obustaviti isplatu dividende.

Prošao nekoliko pozicija
Lundmark je na čelu Fortuma od 2015., nakon što je u Nokiji prošao nekoliko menadžerskih pozicija od 1990. do 2000. godine, uključujući i dužnost potpredsjednika za strategiju i poslovni razvoj.

“On ima iskustvo vođenja i stvaranja vrijednosti za dioničare u velikim kompanijama; duboko iskustvo u telekomunikacijskim mrežama, industrijskoh digitalizaciji i ključnim tržištima kao što su SAD i Kina”, izjavio je predsjednik Risto Siilasmaa koji odlazi iz Nokije u travnju.

Analitičar Mikael Rautanen izjavio je za Reuters kako je promjena izvršnog direktora pozitivna novost zbog činjenice da u ovom trenutku kompanija treba veće preusmjeravanje. “Istovremeno, vijest je osnažila naše ranije procjene da problemi kompanije nisu samo privremeni”, dodao je Rautanen.

Prošloga je tjedna izašla vijest da kompanija razmatra prodaju dijela imovine, ali je to demantirano.

Komentirajte prvi

New Report

Close