Nokia i Ericsson ‘obrat će vrhnje’ iz rata s Huaweijem

Autor: Tomislav Pili , 16. svibanj 2019. u 22:00
Kineska kompanija poručuje da nerazumne restrikcije vode SAD ka lošijim 5G rješenjima/REUTERS

Zabrana kupnje opreme te prodaje komponenti najviše će se negativno odraziti na Huaweijevu proizvodnju telekomunikacijskih mreža.

Zabrana prodaje američkih komponenti stranim telekomunikacijskim proizvođačima negativno će pogoditi Huawei u segmentu proizvodnje mreža, a tu bi  mogli "vrhnje obrati" europski proizvođači.

Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je proglasio "izvanredno stanje u zemlji" kako bi zabranio američkim telekomunikacijskim mrežama da kupuju opremu od stranih kompanija koje su ocijenjene kao rizične, čime ponajprije pogađa Kinu.

Na 'crnoj listi'
Analitičarima je jasno da je mjera usmjerena prije svega protiv Huaweija, posebice jer je ta kompanija došla i na američku "crnu listu". Naime, kineskoj kompaniji od sada će biti zabranjeno kupovati američke komponente i tehnologiju bez odobrenja Washingtona. Bijela kuća opravdava te poteze time što "strani konkurenti sve više iskorištavaju ranjivost na području usluga te informacijske i komunikacijske tehnološke infrastrukture u SAD-u".

Ovo je najstroža mjera Trumpove administracije uperena protiv kineskog tehnološkog sektora koji se naglo širi, napose u afričkim, južnoameričkim i azijskim rastućim gospodarstvima. Huawei je u svojoj reakciji naveo kako ove "nerazumne restrikcije" samo "vode Sjedinjene Države ka lošijim i skupljim rješenjima" na području 5G, pete generacije mobilnih mreža. Huawei za sebe kaže da je "lider u 5G bez premca".

S obzirom da kineski proizvođači kupuju dio komponenti od američkih proizvođača Intela i Qualcomma, zabrana prodaje veliki je uteg za Huawei, procjenjuju u konzultantskoj tvrtki Eurasia Group.

"Ako je u potpunosti implementirana, zabrana prodaje komponenti odmah će prekinuti Huaweijev pristup ključnim dobavljačima hardvera i softvera za svoju mobilnu infrastrukturu i mobitele. To će ubrzo postati rizik, kako za samu kompaniju, tako i za njezine kupce jer kompanija neće biti u mogućnosti poboljšavati softver i provoditi uobičajeno održavanje", navode u Eurasiji. Segment pametnih telefona najveći je pokretač Huaweijevih prihoda, međutim u posljednjih nekoliko godina kompanija je znatno povećala udjel vlastitih komponenti u telefonima. 

Oslanjanje na domaće
Prošle godine 73 posto Huaweijevih mobitela sadržavalo je domaće komponente, pokazuju podaci IDC-a. Dodatnih 10 posto sadržavalo je komponente tajvanskog MediaTeka, a 17 posto komponente Qualcomma. Međutim, američke komponente sadržavaju jeftiniji modeli u cjenovnom rangu do 200 dolara. "Čak i ako Qualcomm – iz bilo kojih razloga –  neće moći isporučivati komponente Huaweiju, siguran sam da će MediaTek biti i više nego sretan što može povećati proizvodnju", ističe za CNBC Bryan Ma, potpredsjednik IDC-a.

No, dodaje kako će veći problem biti u segmentu telekomunikacijskih mreža. Naime, na popisu "temeljnih dobavljača" komponenti za mreže Huawei je prošle godine naveo 92 kompanije, od čega 33 iz SAD-a. Problem za kompaniju mogao bi biti i američki pritisak na ostale zapadne države, prije svega europske, da slijede Ameriku u zabrani kupnje Huaweijeve opreme. U tom slučaju mogli bi "uskočiti" europski proizvođači, prije svega finska Nokia i švedski Ericsson, ocjenjuju analitičari.

Komentirajte prvi

New Report

Close