Nobelova nagrada za kemiju za otkriće kvantnih točaka

Autor: Poslovni dnevnik , 06. listopad 2023. u 20:00
Moungi Bawendi s MIT-ja, jedan od trojice laureata za kemiju/Reuters

Nanočestice i kvantne točke koristi se u LED svjetlima, a može ih se koristiti i za usmjeravanje kirurga dok uklanjanju kancerogeno tkivo.

Znanstvenici Moungi Bawendi, Louis Brus i Aleksej Ekimov dobili su Nobelovu nagradu za kemiju za 2023. za “otkriće i sintezu kvantnih točaka” koje osvjetljavaju računalne monitore i televizijske ekrane, a u medicini se koriste za mapiranje tumora.

“Nobelovi laureati su uspjeli proizvesti toliko malene čestice da njihova svojstva određuju kvantni fenomeni. Te čestice, koje se zovu kvantne točke, sada su jako važne za nanotehnologiju”, objašnjava se u priopćenju Nobelova odbora za kemiju.

Dodaju da znanstvenici vjeruju da bi u budućnosti mogle pridonijeti fleksibilnoj elektronici, malenim senzorima, tanjim solarnim ćelijama i kriptiranoj kvantnoj komunikaciji.

Nanočestice i kvantne točke koristi se u LED svjetlima, a može ih se koristiti i za usmjeravanje kirurga dok uklanjanju kancerogeno tkivo. Nagrada iznosi 11 milijuna švedskih kruna (gotovo milijun američkih dolara).

Među “fascinantnim i neobičnim svojstvima” kvantnih točaka je njihova sposobnost da stvaraju različite boje svjetlosti, ovisno o veličini čestice, ne mijenjajući atomsku strukturu, rekao je Johan Aqvist, predsjednik Nobelovog odbora za kemiju.

Bawendi je profesor na Massachusetts Institute of Technology (MIT), Brus je profesor emeritus na Sveučilištu Columbia, a Ekimov radi za Nanocrystals Technology Inc. Brus je 23 godine radio za AT&T Bell Labs proučavajući nanokristale.

Bawendi je rođen u Parizu, odrastao je u Tunisu i SAD-u. Postdoktorat je radio kod Brusa i potom se 1990. pridružio MIT-u, a profesor je postao 1996. Ekimov je rođen u Sovjetskom Savezu i radio je za Državni optički institut Vavilov da bi se potom preselio u SAD.

Godine 1999. postao je glavni znanstvenik pri Nanocrystals Technology Inc. Nobelove nagrade utemeljio je švedski izumitelj dinamita i kemičar Alfred Nobel, a dodjeljuju se od 1901.

Komentirajte prvi

New Report

Close