Nobel za ekonomiju radu o propasti banaka

Autor: Poslovni dnevnik , 10. listopad 2022. u 22:00
Ovogodišnji laureati su američki ekonomisti Ben S. Bernanke, Douglas W. Diamond i Philip H. Dybvig/Reuters

Bernanke, Diamond i Dybvig predstavili su temelje istraživanja još 80-ih godina prošlog stoljeća.

Švedska središnja banka dodijelila je Nobelovu nagradu za ekonomiju američkim ekonomistima Benu Bernankeu, bivšem guverneru Feda, Douglasu Diamondu i Philipu Dybvigu za istraživanje o bankama u financijskoj krizi.

Suvremena bankarska istraživanja pojašnjavaju zašto imamo banke, kako ih učiniti manje ranjivima u krizi i kako njihova propast pogoršava financijsku krizu, stoji u priopćenju.

Bernanke, Diamond i Dybvig predstavili su temelje istraživanja još 80-ih godina prošlog stoljeća.

Banke usmjeravaju štednju u ulaganja, ali štediše u slučaju neočekivanih troškova žele odmah dobiti svoj novac, a kompanije i građani koji su kupili stan ili kuću žele biti sigurni da neće morati vraćati pozajmice prije roka.

Banke obično uspješno manevriraju između ta dva zahtjeva, utvrdili su Diamond i Dybvig. Njihova analiza pokazala je ipak da su banke ranjive na glasine o skoroj propasti.

“Opasna dinamika može se spriječiti državnim programima osiguranja depozita i državom u ulozi zadnjeg izvora financiranja za banke”, stoji u priopćenju.

Njegovo istraživanje pokazalo je, između ostaloga, da je propast banaka odlučujući čimbenik koji produbljuje i produljuje krizu.

Komentirajte prvi

New Report

Close